Singura culoare care nu există în natură. Sigur nu ai observat niciodată asta

Motivele pentru care această culoare nu este regăsită în natură
Singura culoare care nu există în natură. Sigur nu ai observat niciodată asta

Natura ne uimește de fiecare dată, coloritul fiind, de multe ori, cel care ne atrage cel mai mult atenția. Printre toate nuanțele naturale de verde și galben, există o culoare care nu se regăsește atât de des, și anume albastru. De motivele pentru care este atât de rară s-au interesat mai mulți cercetători. Au ajuns la câteva concluzii pe care vi le prezentăm și noi astăzi!

De ce albastru nu se regăsește în natură

Specialiștii au ajuns la câteva concluzii în ceea ce privește raritatea culorii albastru în natură. Acestea au legătură atât cu percepția culorilor, modul de formare al acesteia, cât și cu selecția sexuală. Urmărește explicațiile în rândurile ce urmează.

Biochimie: Majoritatea pigmenților naturali care apar în regnul animal și vegetal nu sunt albaștri. Mai exact, în plante, cei mai comuni pigmenți sunt clorofilele, care absorb lumina predominantă în regiunile albastre și roșii ale spectrului, reflectând culoarea verde.

Mecanisme de producere a culorii: Multe dintre organismele care prezintă culori albastre o fac nu datorită unor pigmenți intrinseci, ci datorită fenomenelor fizice, cum ar fi interferența și difracția luminii. Acest lucru se numește „colorație structurală”. Exemple de astfel de colorație albastră se pot găsi la unele păsări și fluturi. Structura microscopică a penelor sau a aripilor lor determină difracția luminii într-un mod care reflectă albastrul.

Evoluție și selecție sexuală: În regnul animal, unele culori pot evolua datorită beneficiilor lor în alegerea partenerului. Dacă o anumită culoare nu oferă un avantaj în atragerea unui partener sau în camuflare, este posibil să nu apară sau să devină dominantă în acea specie.

Cum sunt percepute culorile în natură

Percepția culorilor: Modul în care animalele percep culorile variază. Ceea ce noi, oamenii, vedem ca fiind albastru, ar putea fi perceput diferit de alte animale, datorită modului în care ochii lor detectează și procesează lumina. De exemplu, în timp ce oamenii au trei perceptori, păsările au patru. Cel de-al patrulea le permite înaripatelor să vizualizeze un spectru de ultraviolete. Albinele, de cealaltă parte, în timp ce noi, oamenii, vedem verde, ele văd albastru. Depinde, așadar, de fiecare specie în parte.

Mediu: Mediul în care trăiesc multe organisme poate influența culorile pe care le dezvoltă. De exemplu, în oceane, unde albastrul este culoarea predominantă, multe animale marine sunt transparente sau au culori care se amestecă cu mediul albastru, pentru camuflare.

În ciuda acestor motive, există totuși exemple de albastru în natură, dar poate nu sunt la fel de evidente sau la fel de comune ca și alte culori. Albastrul mării, de exemplu, este de-a dreptul năucitor, apa fiind o parte parte din natura ce ne înconjoară, la fel ca și cerul care, uneori, au o nuanță de albastru pal liniștitor.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *