Știm cu toții că ouăle sunt un super aliment, care nu trebuie să lipsească din alimentația noastră. Ouăle sunt bogate în proteine, vitamine, minerale și grăsimi sănătoase, și pot face parte dintr-o dietă echilibrată și sănătoasă. Pe piață sunt mai multe categorii de ouă, în funcție de mărime, modul de hrănire și de creștere a găinilor, etc. Dar, probabil de multe ori v-ați întrebat dacă există vreo diferență între ouăle de culoare albă și cele de culoare maro. Hai să vedem ce informații am adunat pentru a clarifica această dilemă.
În primul rând, prețul ouălor maro este un pic mai ridicat decât cel al ouălor de culoare albă. Darde unde această diferență de preț? O concepție greșită este că ouăle de culoare maro sunt de o calitate superioară celor de culoare albă. Dar pigmentarea cojii de ou nu are nimic de-a face cu valoarea sa nutritivă.
Ei bine, culoarea cojii de ou depinde de rasa de găini. În general, ouăle cu coajă albă sunt produse de găini cu pene deschise la culoare, în timp ce cele cu coajă maro, provin de la găini cu pene cu nuanțe închise la culoare. Dacă găinile au fost crescute în aceleași condiții, atunci ouăle, chiar dacă au nuanțe diferite, vor avea aceeași calitate, cât și aceeași valoare nutritivă.
Inițial, în timpul formării ouălor la găină, toate ouăle sunt albe din cauza predominanței calciului, care este necesar pentru a susține coaja să fie suficient de puternică pentru a acționa ca o barieră împotriva bacteriilor. Colorarea cojilor de ou este alcătuită din pigmenții eliberați în uterul găinilor .
Este deci, o chestiune de genetică care determină colorarea finală a oului și nu ține de diferențele nutriționale. Ouăle albe și maro au valori nutriționale identice și gustul este identic!
Alți factori precum vârsta găinii, tipul de reproducere, dieta și stresul pot modifica ușor culoarea cojii de ou, rezultând nuanțe mai deschise sau mai închise. De asemenea, ouăle albe sunt mai ieftine pe piață decât ouăle cu coaja maro. De ce ?Motivul este cât se poate de simplu, găinile care depun ouă de culoare maro sunt de obicei mai mari și, prin urmare, au nevoie de mai multă hrană și apă pentru a crește. De aici provine diferența de preț între cele două tipuri de ouă.
Ouăle de cea mai bună calitate sunt cele care au inscripționat pe coajă, cifra 0 -de producție ecologică- și cele cu numărul 1, care provin de la găini crescute în libertate. Culoarea gălbenușului și aroma oului este condiționată de hrana pe care o consumă aceste găini.
Vezi și De ce nu trebuie să ții niciodată ouăle în frigider. Un bucătar celebru spune că e o greșeală uriașă