Singura pasăre din lume care doarme în zbor. Nu atinge solul niciodată, poate fi văzută și în România

Pasărea unică, ce trăiește în zbor
Singura pasăre din lume care doarme în zbor. Nu atinge solul niciodată, poate fi văzută și în România

Plantele și animalele continuă să ne surprindă cu felul în care apar și se dezvoltă pe Pământ. Nu s-au descoperit nici până acum toate secretele lumii sălbatice, însă cele știute nu pot să nu ne surprindă încă foarte mult. Una dintre cele mai inedite întâmplări din lumea sălbăticiunilor este somnul în zbor. Greu de crezut, dar chiar există o pasăre care poate dormi în timp ce zboară, și asta fără să fie supusă vreunui pericol.

Cum trăiește pasărea care niciodată nu atinge solul

Biodiversitatea planetei noastre este rezultatul a peste 4 miliarde de ani de continuă evoluție, fie că vorbim despre plante sau animale de orice fel. În tot acest timp, au dispărut specii, ca dinozaurii, alte specii au rezistat eroic diverselor cataclisme ce au modificat planeta, ca țestoasele sau dragonii de Komodo, iar altele au apărut și ne uimesc pe zi ce trece.

Chiar și specii existente de milioane de ani încă ne șochează. De exemplu, nu mulți știu că delfinii își închid jumătate din creier atunci când vor să se odihnească, fiind în continuare cele mai deștepre viețuitoare din lume, sau că elefanții doar ațipesc noaptea, și nu mai mult de două ore. Vorbind despre păsări, una dintre ele doarme în timp ce zboară. Este cât de poate de real și de fascinant, dar mai ales adevărat, pentru cei cărora încă nu le vine să creadă.

Pasărea despre care vorbim nu atinge niciodată solul, creându-și, astfel, un sistem imunitar specific. Ea se hrănește, doarme și chiar se și împerechează în zbor, după cum explică specialiștii Societății Ornitologice Române. Păsările de acest timp se curăță și rămân în aer chiar și în timpul unei furtuni puternice.

Pasărea care trăiește doar în aer

Este vorba despre pasărea numită, în termeni populari, Drepnea. Asfel este cunoscută și în România și există cel puțin trei specii diferite: Drepneaua Mare, Drepneaua Neagră și Drepneaua Palidă. Toate aceste păsări au această capacitate incredibilă de a dormi și de a trăi, practic, în zbor. În România există și un centru unde aceste păsări sunt îngrijite, hrănite și ținute într-un mediu plăcut lor. Singura excepție în care aceste păsări sunt văzute la sol sunt cele în care sunt bolnave și trebuie duse la medic. În ceea ce privește alimentația, la prima vedere nu ar părea pretențioase, însă specialiștii spun cu totul altceva.

„O drepnea are nevoie zilnic de cel puțin 22 de grame de greieri fără picioare. Anul trecut, am cumpărat 93 de kilograme de greieri congelați. Specia Acheta domesticus. Au costat 13.700 de euro. Sunt crescuți în Germania, în condiții de extremă igienă, de zici că ești la NASA. În plus, sunt congelați la minus 20 de grade Celsius, temperatură la care mor toți paraziții. Insectivorele sunt mari consumatoare de timp și de bani. Aceasta este casa mea și am pus-o la dispoziția centrului. Dacă ar fi trebuit să plătim și chirie, nu am fi avut nicio șansă”, consideră Alexandru Stahl, coorodnatorul centrului de reabilitare Inițiativa „Drepneaua Neagră” România.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.3 176 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *