Singura plajă din România în care doar femeile au acces. România este o țară plină de frumuseți și locuri interesante, însă multe dintre ele nu sunt cunoscute de publicul larg din cauza slabei promovări. Este și cazul acestei plaje din Bărăgan, unde doar doamnele pot merge. Se situează pe malul bălții din localitatea Mitreni, județul Călărași. Și dacă vă întrebați de ce să bateți drumul până acolo, trebuie să știți că apa de aici ascunde un secret: are proprietăți tămăduitoare.
În sudul României, pe drumul care duce spre Oltenița, aproape de granița cu Bulgaria, se află comuna Mitreni. Este un loc sărac, dar cu aspirații balneare. Aici, lângă balta sulfuroasă Potcoava, Primăria s-a mobilizat și a amenajat o plajă specială, „La femei”, dar la care se poate ajunge doar prin curțile localnicilor.
În urmă cu decenii, lacul era vizitat de oamenii care sufereau de reumatism și care nu voiau să bată drumul până la Techirghiol.
„Plaja pentru doamne! Este tradiție la noi cu plaja pentru doamne. Și anul ăsta am mai băgat câteva sute de tone de nisip și-am reamenajat-o, dacă pot spune așa. Accesul se mai face printr-un loc. Se coboară pe la fosta discotecă”, a explicat Florin Chirnogeanu, viceprimarul localității, potrivit Digi24.
Potrivit localnicilor, nămolul care se găsește aici are proprietăți curative, care ajută la vindecarea diverselor afecțiuni articulare. Vizitatori sunt, dar nu în număr foarte mare. Își fac apariția atunci când se încălzește. Însă sunt doar turiști de o zi, căci în localitate nu există pensiune și nici hotel sau motel. Doar un centru mic de tratament, în partea opusă plajei doamnelor. Pentru cei care vor totuși să petreacă aici câteva zile se pot caza la localnici.
În județul Brăila, În Câmpia Bărăganului, există o localitate foarte apreciată de turiștii din întreaga țară și nu numai pentru proprietățile vindecătoare ale nămolului și apei de aici. Stațiunea Lacul Sărat se află pe raza localităţii Chișcani, la doar 5 kilometri distanță de municipiul Brăila.
Aici există o bază de tratament proprie, dotată cu bazin pentru hidro-kinetoterapie, saună şi sală de gimnastică şi oferă, suplimentar, facilităţi de balneaţie liberă, cu băi de soare şi nămol.
Lacul are o suprafaţă de 1,72 kilometri pătraţi şi o adâncime de 1,5 metri. Datorită conţinutului ridicat de iod, rezultat în urma descompunerii anaerobe a unei specii de nevertebrate, artemia salinas, nămolul rezultat ameliorează zeci de afecţiuni, motiv pentru care suferinzi din toată lumea vin, de ani de zile, la tratament.
Lacul Sărat este locul unde venea să se trateze inclusiv marele voievod Vlad Țepeș.