Singura propoziție din limba română care conține numai vocale. Are doar cinci cuvinte

Limba română e mereu surprinzătoare
Singura propoziție din limba română care conține numai vocale. Are doar cinci cuvinte

„Limba noastră-i o comoară” spunea Alexei Mateevici, și cu siguranță așa este, mai ales că limba română este singura limbă europeană în care se poate face o propoziție completă, formată din cinci cuvinte ce conțin doar vocale. Cu siguranță, nu mulți știu acest lucru, cum nu știu nici că cel mai lung cuvânt din limba română are 44 de litere și se regăsește în dicționarele medicale, dar nu și în DEX. Citește și tu rândurile următoare pentru a afla despre ce cuvinte este vorba!

Propoziția din limba română ce conține doar vocale

Limba română provine din romanizarea populațiilor antice din bazinul Dunării de jos care, așa cum ne-o spun Herodot și ceilalți autori antici, erau traco-dace, iar ulterior această limbă a fost influențată de limbile slave, greacă, maghiară și altele din împrejurimi. Cert este că limba română s-a format pe baza tuturor popoarelor cu care țara noastră a avut de a face.

De-a lungul timpului, după ce s-a implementat învățământul și lumea a început să se culturalizeze, s-a aflat că din literele alfabetului latin se pot forma tot felul de cuvinte și propoziții. Desigur, asta se întâmpla de mult timp deja, însă abia mai târziu s-a ajuns la înțelegerea deplină a propozițiilor formate în limba română. De exemplu, limba română este singura limbă europeană în care se poate face o propoziție completă, formată din cinci cuvinte ce conțin doar vocale, fiind vorba despre „Oaia aia e a ei”. Mulți o folosesc, dar nu toți își dau seama de modul de formare a enunțului.

Mai există și cuvinte care, la ochiul liber, par imposibil de citit sau pronunțat, deși ele chiar există și chiar definesc anumite lucruri. Este și cazul celui mai lung cuvânt din limba română. Acesta are 44 de litere și se regăsește doar în dicționarele medicale, dar nu și în DEX-ul pe care îl consultăm de fiecare dată când nu știm ce înseamnă un anumit cuvânt. Acesta este „Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioză” și este denumirea completă a unei boli pulmonare cronice care apare mai ales la muncitorii din mine în urma inhalării prelungite a pulberilor de bioxid de siliciu.

Alte curiozități din limba română

Cel mai lung cuvânt care începe şi se termină cu o vocală, iar în rest nu conţine decât consoane este „înspre” și conține 6 litere. Cel mai lung cuvânt în care fiecare literă se repetă exact de două ori: „angionefrografie”, termen medical ce reprezintă o radiografie a sistemului vascular renal cu ajutorul unei substanţe de contrast.

Cea mai mare diferenţă de litere între forma de plural şi singular o are substantivul „om”. La plural este „oameni” și diferența este de patru litere. „Elenofonele” este cel mai lung cuvânt palindrom din limba română, adică se citește la fel și semnifică „vorbitoarele de limbă elenă”. Cele mai multe cuvinte din limba română încep cu litera C, respectiv 19.750 de cuvinte. „Abces” este singurul cuvânt care conţine grupul de litere ABC.

Singurul cuvânt care se pronunță la fel în toate limbile

Conform oamenilor de știință de la Institutul de Psiholingvistică „Max Planck”, există un singur cuvânt care este același în fiecare limbă, iar acesta este „huh”, scrie shtiu.ro. Prin înregistrarea unor segmente de limbaj informal de pe cinci continente, oamenii de știință au dezvăluit că „huh” este la fel în 31 de limbi diferite.

Cercetătorii au sugerat că termenul „huh” este singurul cuvânt care a adoptat, în mod spontan, același sens în aproape fiecare limbă, deoarece nu există niciun alt cuvânt care să îi echivaleze sensul. Potrivit studiului, „huh” desemnează faptul că există o problemă, semnalând că vorbitorul are de-a face cu o lipsă de cunoștințe și cerând un răspuns, fără a fi conștient de ceea ce poate fi acel răspuns.

Deși, mulți au susținut că „huh” este mai mult un zgomot decât un cuvânt, această cercetare poate fi aplicată procesului de traducere a mesajelor de marcă, pentru a fi utilizate în străinătate. În multe cazuri, traducerea directă nu va funcționa și va lăsa companiilor un mesaj irelevant sau confuz pentru alte culturi.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Tags:
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
6.5 22 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *