Organizația Națiunilor Unite (ONU) recunoaște un total de 195 de țări din întreaga lume, fiecare având propriile caracteristici și particularități. Însă, geografia la nivel global ascunde secrete foarte interesante, precum existența unei țări care se află în cele patru emisfere. Ghicești care este?
Țara la care facem referire este una dintre cele mai mici din lume, cu o suprafață de doar 810 kilometri pătrați (insula Lanzarote are o suprafață de 845 de kilometri pătrați) și o populație de doar 130.000 de locuitori. Teritoriul său ocupă emisfera sudică, nordică, estică și vestică.
Aceasta este Kiribati, situată în zona central-vestică a Oceanului Pacific, în nord-estul Australiei. Este formată dintr-un set de 33 de atoli de corali și insula vulcanică Banaba, care se întind pe o suprafață de peste trei milioane de kilometri pătrați. Această separare largă o face să fie singura țară din lume situată în toate cele patru emisfere!
Kiritimati (insula de Crăciun) este cel mai mare atol din lume. Și-a obținut independența în anul 1979 și a devenit membră cu drepturi depline a ONU în 1999. South Tarawa este capitala țării și cel mai populat oraș.
În prezent, din cauza altitudinii sale medii scăzute, ar fi una dintre primele țări care ar dispărea sub apă, ca urmare a schimbărilor climatice. Potrivit estimărilor actuale, acest lucru s-ar putea întâmpla în doar 10 ani, motiv pentru care există planuri de mutare a rezidenților în Noua Zeelandă și Australia.
De menționat că Kiribati este o țară suprapopulată, având 130.000 de locuitori repartizați pe doar 811 kilometri pătrați. Așadar, densitatea populației este de 160 de locuitori pe kilometru pătrat. Mai mult de jumătate din populație are între 15 și 64 de ani. Speranța de viață la naștere este de 60 de ani (57 pentru bărbați și 63 pentru femei), iar rata mortalității infantile este de 54 de decese la 1.000 de nașteri.