Limba română este o limbă fascinantă și plină de curiozități. Spre exemplu, un lucru pe care foarte puțini îl cunosc este faptul că în vocabularul limbii noastre există cuvinte care încep cu grupul de litere ”pt” și ”nt”. Iată ce cuvinte care încep cu aceste litere găsim în dicționar.
Limba română nu este tocmai o limbă ușoară. Are multe particularități care te pot pune în dificultate foarte de ușor, mai ales dacă nu stăpânești foarte bine gramatica.
Totodată, în limba română există numeroase de cuvinte care ascund curiozități neștiute sau par greu de pronunțat. Printre acestea se numără și cele care încep cu ”pt”. Majoritatea acestor cuvinte provin din limba franceză.
Citește și: Singurul cuvânt din limba română care începe cu tm. Sigur nu îl știai, ce înseamnă de fapt
Iată care sunt acestea și ce semnificație are fiecare în parte:
1. PTEROPÓD, -Ă, pteropozi, -de, adj. Care are picioare proprii pentru înotat. 2. (La pl.) Ordin de moluște gasteropode care trăiesc în planctonul marin; (și la sg.) moluscă din acest ordin. Cuvântul provine din limba franceză – ptéropode.
2. PTÓZĂ, ptoze – Fenomen patologic constând în deplasarea în jos a unui organ, de obicei ca urmare a slăbirii și a relaxării unor ligamente de susținere. Din francezul ptôse.
3. PTERODACTÍL, pterodactili, s. m. Reptile fosile zburătoare, de mărimea unei vrăbii. – Din fr. ptérodactyle.
4. PTERANODÓN, pteranodoni – Reptilă zburătoare fosilă din ordinul pterozaurienilor, cu aripi foarte mari. – Din fr. ptéranodon.
5. PTARMIGÁN s. m. v. – potârniche albă.
6. PTIALAGÓG, -Ă, ptialagogi (Med.) Care activează salivația.– Din fr. ptyalagogue.
7. PTOLEMEIC, ~ă, 1. Privitor la Ptolemeu. 2 Privitor la concepția lui Ptolemeu, bazată pe doctrina geocentrică.
Cât de mult ne-am fi dorit să cunaoștem această informație în copilărie, atunci când jucam ”Fazan” cu prietenii noștri! Cu toții știm că, în timpul jocului, când mingea îți este ridicată la fileu și poți forma un cuvânt care să aibă terminația ”nt” (restaurant, mirobolant, intrigant etc), următorul jucător este ”închis”, întrucât îi este imposibil să formeze un nou cuvânt care să înceapă cu cele două litere terminale.
Citește și: Unicul cuvânt din limba română care începe și se termină cu „î”. Te va surprinde semnificația lui
Ei bine, de acum înainte, dacă te vei mai afla într-o astfel de situație, vei putea continua jocul fără probleme și chiar să îi lași pe toți mască cu cunoștințele tale. Pentru că da, în limba română există un cuvânt care începe cu grupul de litere ”nt”.
Este vorba de regionalismul ”ntur” care, potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române înseamnă ”onomatopee care imită trilurile turturicii”.
Cel mai lung cuvânt din limba română este PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZĂ. Acesta are nu mai puțin de 44 de litere și definește o boală a plămânilor provocată de inhalarea prafului de siliciu vulcanic. Această afecțiune este des întâlnită în rândul minerilor.