Când spui vitamina C instant gândul se îndreaptă către lămâie. Este un fruct vestit pentru canitatea de vitamina C pe care o conține. Știai însă că există un aliment care are mai multă vitamina C decât lămâia? Nutrițționistul Mihaela Bilic a dezvăluit care este acesta.
Este vorba despre pătrunjel. Este un aliment care se regăsește într-o mulțime de preparate ale românilor. Acesta are beneficii nebănuite asupra organismului. Nutriționistul Mihaela Bilic a dezvăluit că pătrunjelul este un bun antioxidant, îmbunătățește digestia, ajută circulația sângelui și asigură o respirație proaspătă neutralizând mirosurile, chiar și pe cel de usturoi.
„Vitamina C este cea mai celebră dintre vitamine și cea mai puternică substanță antioxidantă din natură. Blochează “ruginirea”, adică îmbătrânirea și îmbolnăvirea, ajută organismul să neutralizeze radicalii liberi și procesele oxidative, întărește sistemul imun. Când vine vorba de surse naturale de vitamina C, primul nostru gând este la citrice în general și la lămâi în special. Adevărul este că legumele sunt mai bogate în vitamina C comparativ cu fructele, iar campionul este nimeni altul decât banalul pătrunjel.
Cu un conținut de aproape 200mg vitamina C/100g, pătrunjelul depășește toate celelalte fructe și legume: ardei gras roșu 160mg, suc de lămâie 128mg, ardei gras verde 120mg, kiwi 92mg, căpșuni 67mg, suc de portocale 54mg. Singura condiție este să consumăm pătrunjel din belșug, cu snopul, sub formă de salată (după exemplul salatei libaneze), nu doar câteva frunze, ca decor în ciorbă sau tocăniță. Unde mai pui că pe lângă vitamina C, pătrunjelul este bogat în fibre, betacaroten (precursor de vitamina A), acid folic, fier și calciu- adică elemente vitale pentru sănătate”, a spus Mihaela Bilic într-o postare pe Facebook.
Ai nevoie de patru căni de pătrunjel tocat mărunt, mentă tocată fin, o jumătate de cap de ceapă verde tocată mărunt, un castravete, o cană și jumătate de roșii tocate, un sfert de cană de ulei de măsline, un sfert de cană de suc de lămâie, o jumătate de linguriță de sare și puțin piper.
Într-un bol se amestecă toate legumele și ierburile. Se adaugă sucul de lămâie, uleiul de măsline, sarea și piperul, apoi se amestecă totul bine. Dacă lași salata câteva ore ingredientele își vor lăsa o aromă delicioasă.