Dacă despre urși cunoaștem faptul că pot hiberna până la 7 luni și jumătate, în funcție de specie, probabil că puțini știu că există în lumea animală o specie care poate dormi chiar și 3 ani. Acest animal face parte din familia gasteropodelor și are un stil de viață unic. Mai mult decât atât este și hermfrodit, adică are atât organe reproducătoare masculine, cât și feminine. Ghicești despre ce anumal este vorba?
Poate părea incredibil, dar acest animal are abilitatea de a dormi chiar și trei ani. Despre ei, se mai spune că nu aud și că nu tolerează sub nicio formă sarea, fiind chiar un ingredient toxic.
Este vorba despre melc. Anumite specii de melci de uscat pot avea o perioadă de hibernare până la trei ani. Deși acest pui de somn prelungit poate părea atrăgător, în realitate acest obicei este o consecință a condițiilor dificile în care trăiesc.
Citește și: Trucul simplu care te scapă definitiv de melcii din grădină. O să-ți pară rău că nu ai știut asta până acum
Melcii au nevoie de umiditate pentru a supraviețui, deci, dacă vremea nu este tocmai favorabilă, ei pot intra în starea de somn și câțiva ani. S-a raportat că, în funcție de zona geografică, melcii pot trece în hibernare (care are loc iarna) sau estivare (cunoscută și sub numele de „somn de vară”), ajutând să scape de climatele calde.
În tot acest timp, melcii vor secreta un mucus cu care își vor înveli corpul pentru a se putea proteja de vremea caldă și uscată. Însă oricât de bine ar suna, melcii nu dorm întotdeauna timp de trei ani în propriul mucus. Când vremea este potrivită, se întorc la programul regulat de somn.
Melcii sunt ființe care nu respectă ritmul zi-noapte și, în general, dorm cam 13-15 ore. Iar pentru o perioadă de 30 de ore pot sta fără somn.
Despre aceste moluște se știe că sunt foarte lente. Însă în realitate ar fi mai rapide decât se credea până acum. În urma unui studiu, oamenii de știință au concluzionat că melcii nu sunt atât de lenți pe cât se crede.
Ceretătorii au montat LED-uri pe cochiliile mai multor melci, după care le-au urmărit activitatea.
Ei au constatat că aceştia se deplasează în grup, iar în 24 de ore parcurg de obicei 25 de metri, adică peste un metru pe oră. În plus, mai spun cercetătorii, moluştele au şi o metodă ingenioasă de a-şi economisi energia: se urcă unii pe cochiliile celorlalţi, după care fac schimb.