Limba română este plină de surprize și curiozități dar, uneori, nici românii nu au habar de acest lucru, chiar dacă le folosesc zilnic. Multe cuvinte ne pot lua prin surpindere, așa cum este și cazul de față. Tu știi care este singurul cuvânt românesc ce conține cinci consoane consecutive?
Puțini au habar, majoritatea ridicând din umeri atunci când sunt întrebați. Știm că nici ție nu ți-ar fi trecut prin cap, așa că îți spunem că este vorba despre cuvântul „optsprezece”. Consoanele p, t, s, p, r, în această ordine, au transformat un cuvânt banal în subiectul unei întrebări care stârnește curiozitatea românilor.
Alte curiozități despre limba română sunt cel puțin la fel de fascinante. Cel mai lung cuvânt care începe şi se termină cu o vocală, iar în rest nu conţine decât consoane este „înspre” și conține 6 litere. Cel mai lung cuvânt în care fiecare literă se repetă exact de două ori: „angionefrografie”, termen medical ce reprezintă o radiografie a sistemului vascular renal cu ajutorul unei substanţe de contrast.
Cea mai mare diferenţă de litere între forma de plural şi singular o are substantivul „om”. La plural este „oameni” și diferența este de patru litere. „Elenofonele” este cel mai lung cuvânt palindrom din limba română, adică se citește la fel și semnifică „vorbitoarele de limbă elenă”. Cele mai multe cuvinte din limba română încep cu litera C, respectiv 19.750 de cuvinte. „Abces” este singurul cuvânt care conţine grupul de litere ABC.
Limba română este singura limbă europeană în care se poate face o propoziție completă, formată din cinci cuvinte ce conțin doar vocale, fiind vorba despre „Oaia aia e a ei”. Mulți o folosesc, dar nu toți își dau seama de modul de formare a enunțului.
Și dacă nu știai despre cuvintele de mai sus, despr eurmătorul sigur nici nu ai auzit. La ochiul liber, pare imposibil de citit sau pronunțat, der el chiar există și chiar definește un termen important. Este și cel mai lung cuvânt din limba română, având 44 de litere. El se regăsește doar în dicționarele medicale, dar nu și în DEX-ul pe care îl consultăm de fiecare dată când nu știm ce înseamnă un anumit cuvânt. Acesta este „Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioză” și este denumirea completă a unei boli pulmonare cronice care apare mai ales la muncitorii din mine în urma inhalării prelungite a pulberilor de bioxid de siliciu.