Limba Română este o adevărată comoară lingvisică presărătă cu diverse cuvinte și reguli gramaticale care stârnesc fascinație. Spre exemplu, știai că în vocabularul nostru există un singur cuvânt care conține toate cele opt vocale (a, ă, â, e, i, î, o, u)? Acesta este format din nu mai puțin de 17 litere. Iată despre ce cuvânt este vorba și ce semnificație are.
Atunci când vine vorba de un cuvânt format din 17 litere care conține toate vocalele, probabil te gândești la o denumire științifică sau un alt termen complicat. Ei bine, nici vorbă de așa ceva.
Singurul cuvând din limba română care are toate cele opt vocale este ”autoînsămânțările”. Acest cuvând reprezintă forma declinată la nominativ-acuzativ plural a cuvântului ”autoînsămânmțare”, care potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii române este definit ca ”Însămânțare naturală a plantelor, mai ales din flora spontană, prin scuturarea semințelor.”
Citește și: Cel mai lung cuvânt din lume. Îți ia 2 ore ca să-l citești integral. Ce înseamnă de fapt
O altă curiozitate a limbii române este reprezentată de cele mai lungi cuvinte din lexicul nostru care conțin cele 5 vocale principale repetate de două ori. Este vorba de ”ultrarevoluționarei” și ”semiautopropulsatei”.
Iar ”citomegalovirusurilor” și ”mucopolizaharidozelor” reprezintă cele mai lungi cuvinte formate în întregime din alternări de vocale şi de consoane.
Cel mai lung cuvânt din vocabularul limbii române este un termen medical. Este vorba despre „pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza”, ce definește o boală pulmonară cronică. Afecțiunea apare, în special, la muncitorii din mine, după ce au inhalat pulbere de bioxid de siliciu. Acest cuvânt copnține 44 de litere.
Citește și: Cuvântul din limba română care nu poate fi tradus în engleză. Ce variante similare se pot găsi însă
„Elenofonele” este cel mai lung cuvânt palindrom (se citește la fel din ambele capete) din limba română (11 litere) și semnifică „vorbitoarele de limbă elenă”.
Cele mai multe cuvinte formate doar din consoane sunt de regulă interjecții care conțin două sau trei litere precum hm, pst, șt sau altele asemenea. Există însă în lxicul limbrii române un cuvânt care este format din nu mai puțin de 6 consoane. Iar pentru a adânci și mai mult misterul, specificăm faptul că cel mai lung cuvânt format doar din consoane conține la finalul său literele w, y și z. Deși pare greu de pronunțat, acest cuvânt nu pune de fapt piedici semnificative în pronunție.
Cuvântul în cauză este „schwyz” și are două înțelesuri. Scwyz este, îainte de toate, un canton din Elveția, care se află în zona centrală a țării. Însă pe lângă numele acestui superb oraș, cuvântul schwyz mai înseamnă și o rasă superioară de taurine, de culoare predominant brună, crescută pentru lapte și carne, care își au originea în acest canton.