Singurul cuvânt din limba română care conține grupul de litere ABC. Tu îl știai?

Alte lucruri interesante din limba română
Singurul cuvânt din limba română care conține grupul de litere ABC. Tu îl știai?

Limba română este plină de lucruri interesante! Pe lângă cuvintele diferite dar care au același sens, cele care sunt la fel și dacă sunt citite invers și multe alte curiozități, mai există și alte lucruri mai puțin știute. Spre exemplu, știai că există un cuvânt în limba română care începe cu grupul de litere ABC?

Curiozități din limba română. Ce cuvânt începe cu ABC sau ce cuvânt se încheie în 4 consoane

Pe lângă sinonime, paronime, omonime, antonime sau altfel de lucruri interesante din limba română, află și câteva cuvinte unice. Spre exemplu, care este singurul cuvânt din limba română care conține grupul de litere ABC.

Ei bine, este vorba despre „abces”. Acest cuvânt începe cu primele trei litere ale alfabetului, adică grupul ABC.

Singurul cuvânt din DEX care conţine patru consoane la sfârşit este „kitsch”. Este un termen folosit pentru a desemna un obiect decorativ de prost gust.

Te-ai întrebat vreodată care este cel mai lung palindrom din limba română (n.r. care se citește la fel din ambele capete)? Este „Elenofonele” și semnifică vorbitoarele de limbă elenă.

Care sunt cuvintele din limba română care încep cu „ft”

Spre uimirea multor oameni, există mai multe cuvinte care încep cu aceste două litere.

„FTALÁT, ftalați, s. m. Sare sau ester al acidului ftalic. – Din fr. phtalate.

FTALEÍNĂ, ftaleine, s. f. (La pl.) Clasă de combinații organice obținute prin condensarea anhidridei ftalice cu fenoli; (și la sg.) substanță din această clasă. – Din fr. phtaléine.

FTÁLIC, -Ă, ftalici, -ce, adj. (În sintagma) Acid ftalic = acid organic care se prezintă sub formă de cristale albe, puțin solubile în apă și alcool, insolubile în cloroform, folosit în industria maselor plastice.  Care conține acid ftalic. Anhidridă ftalică. – Din fr. phtalique.

FTIRIÁZĂ s.f. (Med.) Boală de piele produsă de păduchi; pediculoză. [Pron. -ri-a-. /

FTORÁ, ftorale s. f. Semn de modulație sau de alterare a scărilor (gamelor) în muzica bisericească psaltică, alcătuind două categorii: ftorale principale (diatonice, cromatice și enarmonice) și ftorale secundare (diez și ifes). – Din gr. ftora”, potrivit dexonline.ro.

Alte lucruri interesante din limba română

  • Cel mai lung cuvânt care începe şi se termină cu o vocală, iar în rest nu conţine decât consoane este „înspre”. Conține 6 litere.
  • Limba română este singura limbă europeană în care se poate face o propoziție completă formată din cinci cuvinte ce conțin doar vocale. Spre exemplu „Oaia aia e a ei”.
  • Cel mai lung cuvânt în care fiecare literă se repetă exact de două ori „angionefrografie”. Este un termen medical ce reprezintă o radiografie a sistemului vascular renal cu ajutorul unei substanţe de contrast.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.3 21 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *