Printre numeroasele feluri de pește care pot constitui delicii culinare, există un exemplar aparte care se distinge prin caracteristicile sale neobișnuite. Este un pește cu o reputație specială, în sensul că trebuie tratat cu mare grijă și atenție în bucătărie, pentru că nu are niciun gust și are tendința de a deveni prea uscat în timpul procesului de gătire. Iată de ce nu este bine să-l prăjești.
Gospodinele prepară adesea pește prăjit, aceasta fiind una dintre cele mai populare metode de preparare a acestui aliment în bucătăria românească. Chiar dacă rezultatul final este extrem de delicios, celebrul bucătar Joseph Hadad afirmă că nu orice tip de pește este potrivit pentru acest proces, astfel că trebuie să eviți peștii care sunt prea grași, deoarece acest detaliu poate influența în mod semnificativ crusta crocantă de la suprafața peștelui.
„Peștii cu fileuri mai groase au tendința să se usuce în procesul de prăjire, în vreme ce cei mai firavi se comportă mai bine. De asemenea, este păcat să pui la prăjit peștii plini de grăsimi naturale, pentru că de multe ori vor deveni prea grei pentru digestie în acest fel. În plus, grăsimile naturale vor împiedica obținerea crustei crocante dată de prăjire în general.”, a scris chef Joseph Hadad, pe blogul său personal.
Citește și: Ce să pui sub pește înainte să-l prăjești pe grătar. Așa va ieși crocant și gustos
Conform sfaturilor oferite de chef Joseph Hadad, primele două opțiuni de pești pe care ar trebui să le eviți atunci când vine vorba de prăjire sunt somonul și macroul.
Dacă dorești să te bucuri de toate beneficiile și gustul perfect pe care aceste tipuri de pești le oferă, chef-ul recomandă să-i pregătești în schimb la cuptor, la abur sau la grătar.
Macroul, fiind un pește foarte gras, cu o textură delicată, are tendința să se dezintegreze în timpul prăjirii, iar gustul său puternic poate deveni copleșitor.
Te poate interesa și: În ce să înmoi peștele înainte de a-l prăji în tigaie. Așa devine mai moale și suculent, gustul te va cuceri din prima
Pentru a-i păstra calitățile, prepararea pe plită sau la cuptor este cea mai potrivită opțiune pentru macrou. În plus, acesta a mai menționat că:
„Somonul, printre cei mai populari pești peste tot în lume, nu se pretează prea bine prăjirii, nici direct în ulei, nici pané. Mai bine îl gătiți la cuptor sau la aburi, ori direct pe grătar, pentru a-i scoate în față calitățile.
Joseph Hadad a dezvăluit câteva din secretele pregătirii peștelui prăjit. Așa că a subliniat importanța alegerii potrivite a tipurilor de pești pentru această metodă de gătire.
Printre acestea se numără crapul, considerat „regele peștilor prăjiți” în România, datorită versatilității sale în bucătărie.
Te poate interesa și: Ce să presari peste pește, înainte de a-l pune la prăjit. Iese mult mai gustos așa, ingredientul special care îi dă savoare
Păstrăvul a fost un alt pește menționat ca fiind potrivit pentru prăjire și chef-ul a sugerat că acesta poate fi asociat cu legume la grătar sau cu o salată proaspătă, nu doar cu cartofi.
Totodată, el a amintit ci de grouper și cod, un pește clasic folosit în prepararea renumitului fel „fish & chips”.