În întreaga istorie a omenirii, în permanență au fost duse bătălii sau războaie pentru teritorii. Există totuși și regiuni pe care nu le-a dorit nimeni niciodată. Iar acest lucru a rămas neschimbat și în prezent. Spre exemplu, unul dintre ele este ținutul Mary Bird Land, situat în Antarctica. Însă nu este singurul. Puțin știu că există o regiune în Africa pe care niciun stat nu o dorește, deși bucata de pământ de dimensiunea Luxemburgului este situată între două state care au împreună o populație de aproape 150 de milioane de locuitori. Iată motivul pentru care nimeni nu dorește să revendice acest teritoriu.
Între Egipt și Sudan există un teritoriu de puțin peste 2.000 km pătrați pe care niciuna dintre aceste țări nu și-l dorește. Regiunea se numește Bir Tawil și este extrem de aridă, stâncoasă, nelocuită și lipsită de resurse naturale. Această teritoriu african rămâne unul dintre puținele locuri din lume în care nu au existat niciodată așezări umane.
Citește și: Cea mai fericită țară din lume în 2023. Ce loc ocupă România
Iar lucrurile sunt cu atât mai bizare cu cât Egiptul are o populație de puțin peste 100 de milioane de locuitori, în timp ce sudanul are 42 de milioane. Această regiune este declarată ”terra nullius” sau ”pământ nul” și a fost numită astfel în urma unui conflict pe care cele două state l-au avut.
Mai exact, divergențele dintre Egipt și Sudan s-au desfășurat pe marginea teritoriului Hala’ib, care are ieșire la Marea Roșie. Regiunea este cunoscută sub numele de Triunghiul Hala’ib și a fost acordată de Marea Britanie Sudanului pe motiv că triburile nomade au locuit acolo timp de mulți ani.
Citește și: De ce țara noastră se numește România. Cum a apărut de fapt acest nume. Origine și semnificație
Pe de altă parte, Bir Tawil a fost atribuită Egiptului astfel încât granița dintre cele două țări să nu mai fie complet dreaptă. Disputa asupra teritoriului de frontieră a reapărut în 1956 după ce Egiptul și Sudanul au obținut independența, ceea ce le-a dat dreptul de a-și atribui propriile frontiere.
Pentru cele două state, important era Triunghiul Hala’ib, care are deschidere la Marea Roșie și este plin de resurse, în special petrol. În timp ce Bir Tawil a rămas al nimănui, fiind un teritoriu nisipos și pârjolit de soare în cea mai amre parte a anului. În plus, Hala’ib dispune de o infrastructură minimă pentru a se putea traversa măcar teritoriul.
Egiptul a revendicat rapid regiunea, iar în 1958 și a trimis trupele cu intenția de a-l lua de la Sudan. În cele din urmă, egiptenii au încetat să mai facă presiuni, așa că teritoriul a rămas al Sudanului.
În 1992, o companie petrolieră canadiană a primit un permis de exploatare maritimă din partea Sudanului, ceea ce nu a fost pe placul Egiptului. Drept urmare, disputa dintre ei a izbucnit din nou, determinând compania canadiană să renunțe la planurile sale de a exploata economic zona.
În consecință, cele două state se luptă pentru valoroasa zonă de la Marea Roșie și au dat uitării o bucată de pământ considerabilă în formă de trapez, situată în centrul zonei de frontieră. Lucrurile au mers atât de departe încât pe hărțile egiptene cu Africa, Bir Tawil este prezentat ca aparținând Sudanului, asta în timp ce pe hărțile vecinilor de la sud, teritoriul apare falnic trecut ca făcând parte din Egipt.
Profitând de statul său de teritoriu nerevendicat, de-a lungul timpului, mai multe persoane au încercat să și-l însușească în vederea formării unui nou stat. Cu toate acestea, din cauza climatului ostil și a zonei greu accesibile, marea majoritate a acestor cereri nu s-au materializat niciodată în ceva concret.