Sedentarismul este una don tre cele mai periculoase „activități” pentru sănătate. Nu doar că ne îngrașă, dar ne afc etază și organele. Pe termen lung, pierderile sunt iremediabile, astfel că specialiștii ne afătuiesc să luaăm măsuri din timp pentru a nu suferi în viitor. Totuși, unele categorii de persoane ar trebui să aibă grijă ce fel de mișcare fac, pentru a nu se pune și mai mult în pericol.
Din cauza tehnologiei și a stilului de viață modern, oamenii au devenit mai inactivi ca niciodată, ceea ce a dus la sedentarism și obezitate. Inactivitatea aduce drept consecință următoarele:
– ardem mai puține calorii ceea ce duce la acumularea de kilograme;
– ne pierdem forța și rezistența musculară;
– oasele pot deveni mai slabe și își pot pierde o parte din conținutul de minerale;
– metabolismul poate fi afectat, iar organismul poate avea mai multe probleme în a descompune grăsimile și zaharurile;
– sistemul imunitar nu mai funcționează la fel de bine;
– circulația sanguină este mai slabă;
– organismul are mai multe inflamații;
– dezvoltăm un dezechilibru hormonal.
Exercițiile fizice obișnuite sunt foarte importante pentru a ne reda senzația de bine și pentru a ne menține în formă. Fiecare om e diferit și nu există tipuri de sport care să se potrivească tuturor, așa că poți încerca mai multe variante până identifici tipul de mișcare pe care îl consideri potrivit pentru tine. Fără mișcare, însa, organismul nu poate funcționa în parametri optimi.
„Nu trebuie să mergem toți la sala de sport sau la un sport de performanță ca să compensăm acest cu sendentarism. Este foarte ușor dacă petrecem 30 de minute, dimineața sau seara, când avem timp, să facem exerciții ușoare, o alergare ușoară, o bicicletă, o mișcare care ne creează și nouă un confort. Dacă mergi pe bicicletă și nu-ți place, mergi o zi și apoi gata. Fiecare alege măcar 30 de minute în care să facă o activitate fizică sportivă ușoară, fie exerciții, fie sală, înot, alergat în parc, care să compenseze cu acest sedentarism. Este suficient. Dacă mai mergem și în weekend să jucăm ceva, orice, iar putem să compensăm în așa fel încât să ne simțim bine și să facem și activitate sportivă. Nu vreau să înțelegem că trebuie să mergi la sală să ridici greutăți, să faci culturism sau alte sporturi de performanță ca să compensezi. Sunt suficiente 30 de minute pe zi”, a declarat medicul Tarek Nazer la DC Medical.
Există, totuși, un tip de mișcare pe care orice om sănătos îl poate practica, și anume mersul pe jos Se spune că, mergând 10.000 de pași pe jos zilnic, adică aproximativ cinci kilometri, poți să slăbești până la o jumatate de kilogram pe săptămână. Plimbarea și alergarea sunt, de fapt, cele mai întâlnite și eficiente forme de mișcare. Iar dacă pentru alergare ai nevoie de încălțări și haine speciale, timp și un traseu bine definit, pentru mersul pe jos nu ai nevoie de nimic mai mult decât voință.
Atât alergarea ușoară, cât și plimbările sunt forme de mișcare populare, care nu cer multă investiție. Arzi calorii cu ele, dar profiți și de timpul cu tine. Nu este nevoie să faci 10.000 de pași pe zi de la început, dar e important să mergi cât mai mult pe jos. Poți să folosești un pedometru daca vrei să îi numeri sau îți poți seta trasee care să îți permită să faci cu aproximație numărul de pași necesari.
Plimbarea este activitatea preferată de multe persoane, întrucât are un impact mai mic asupra organismului decât alergarea, în special asupra articulațiilor. Mersul pe jos te poate ajuta să reglezi problemele legate de kilograme în plus, colesterol, tensiune, reduce riscul de diabet și îți îmbunătățește starea de spirit. În plus, după o plimbare de seară, vei avea parte de un somn mult mai odihnitor.
Totuși, sunt și persoane care nu ar trebui să meargă prea mult pe jos, tocmai din cauza kilogramelor în plus, care deja pun presiune pe articulațiile genunchilor. Specialiștii recomandă ca aceste persoane, cu un surplus de greutate prea mare, să adopte alte activități fizice, mai ușor de executat și care nu pun în pericol articulațiile.
„Dacă avem multe kilograme în plus și noi mergem pe jos, asta dăunează articulațiilor, pentru că noi avem deja niște articulații care sunt în suferință. Recomand unei persoane care are kilograme în plus să facă mai degrabă o bicicletă, înot, ceva care să ardă calorii, să mențină musculatura puternică, dar să nu solicităm articulațiile. Foarte mulți pacienți vin cu kilograme în plus, vor să se apuce de sport și primul lucru la care se gândesc este mersul pe bandă care este un dezastru pentru o persoană care are kilograme în plus, pentru că fiecare kilogram în plus, la nivelul articulației genunchiului, se resimte între 3 – 6 ori mai mult. De asta este foarte important să alegem sportul potrivit pentru fiecare om. Dacă vorbim despre o persoană normală, da, mersul e sănătos pentru inimă, articulații și pentru tot. Dacă vorbim de o persoană care are kilograme în plus nu, nu aș recomanda mersul pe jos. Mai degrabă exerciții sau înot sau bicicletă, pentru că atunci mișcăm articulația fără greutatea corpului”, a conchis medicul Tarek Nazer.