Ne imaginăm adesea că anumite domenii de activitate sunt destinate bărbaților, iar altele, doar femeilor. Mentalitatea a început însă să se schimbe, de-a lungul anilor. Smaranda Dragomir, un valoros pilot de avion, ne-a povestit, într-un interviu exclusiv pentru Ego.ro, despre marea sa pasiune pentru zbor.
Smaranda Dragomir s-a îndrăgostit de meseria de pilot pe când se afla la o vârstă fragedă. Aceasta ne-a povestit, în exclusivitate pentru Ego.ro, că tatăl său a lucrat în același domeniu, iar fratele ei i-a călcat pe urme. Ea s-a hotărât încă din liceul să îi urmeze:
„Tatăl meu a fost pilot, a ieșit la pensie prin 2006, iar fratele meu este cu 10 ani mai mare și când a terminat liceul a prins cursurile la Academie, atunci se făceau pe banii statului. I-am văzut pe amândoi, nici nu m-am gândit să fac altceva, prin liceu m-am hotărât. Am prins criza economică, pe atunci plăteai tu, Academia era vreo 50.000 de euro. Sunt din 2016 la compania la care lucrez acum”, ne-a spus Smaranda Dragomir.
Atunci când vine vorba despre meseria aleasă, Smaranda consideră că femeile nu întâmpină multe provocări. În trecut, nu multe reprezentante ale sexului frumos se aventurau în acest domeniu, dar totul s-a schimbat. Totuși, există multe sacrificii care trebuie să fie făcute:
„Trebuie să demonstrezi puțin mai mult, dar nu mi se pare mai greu pentru o femeie. Contează să îți placă și să înveți la fel ca și ceilalți. Bine, am sacrificat timp, vacanțe, dar nu a fost chiar așa de greu. Între colegi nu s-au făcut diferențe, este important să îți vezi de treaba ta, nu am avut probleme. În ultimii ani au început să fie mai multe femei în domeniu.”
Este recomandat, ca în orice altă meserie, ca pasionații să înceapă de la o vârstă fragedă. Cu toate acestea, Smaranda Dragomir consideră că anii nu reprezintă un impediment atunci când faci ce îți dorești:
„Poți să începi de la 16 ani și să îți iei licența la 18 ani, am făcut planorism în timpul liceului, dar m-am oprit pentru că nu îmi permitea programul. Este important să începi mai devreme, este mai bine. Totuși, am avut colegi care aveau 35 de ani când eu aveam 20 de ani, nu cred că vârsta este o problemă, dar poți să ai familie, e greu din punct de vedere al timpului liber”.
Cât despre timpul petrecut departe de familie, totul ține de compania la care oamenii din acest domeniu aleg să lucreze. Smaranda Dragomir a putut să viziteze multe locuri, însă și-a dorit să se afle cât mai aproape de rude:
„Depinde de companie, dacă alegi să pleci în Emirate, stai mai mult departe de familie. Mie nu mi-a plăcut acest lucru, am preferat să fiu aproape de casă. Bineînțeles, am avut ocazia să plec în Muntenegru, în America, în Varșovia, dar și în Africa, acolo m-a prins pandemia. Iarăși, pe atunci nu aveam copii și alte responsabilități”, a mai adăugat ea.
În momentul în care a izbucnit pandemia, Smaranda se afla în Africa. A rămas blocată acolo, ținând cont că nu se putea întoarce în România. Perioada respectivă a avut părți bune, dar și momente neplăcute:
„Ne-am dus în Africa pentru o lună, știam că nu o să fie ușor, abia începuse pandemia. Am plecat în februarie și ne-am întors în aprilie, am făcut doar două curse și am rămas la hotel după ce s-a închis totul, nu ne-am putut întoarce. Puteai doar să mergi la magazin și să stai la piscină. Nu am mai vrut să văd vreo piscină timp de 2 ani după acest moment. Bine, am fost în jur de 20 de oameni, nu mă plictiseam, dar nu mai voiam să stau degeaba”, a punctat ea.
Atunci când vine vorba despre relațiile amoroase, Smaranda consideră că totul se rezumă la înțelegerea partenerului. Aceasta o să rămână acasă timp de doi ani. A devenit mămică și își dorește să petreacă momente frumoase alături de bebelușul său:
„Nu am avut o căsnicie în timpul carierei, până acum, dar acum am, însă m-a prins totul în perioada în care nu am zburat foarte mult. Nu știu dacă alegeam să plec în Africa dacă aveam o relație pe atunci. Așa simt eu, dar am colegi cu familii care pleacă, contează să te înțeleagă partenerul, depinde de fiecare. Eu o să stau doi ani acasă, abia am născut, o să mă întorc în 2024. Sper să nu fie ca până acum. Sunt pasionată, dar depinde și de câștigurile financiare. Se câștiga bine până în pandemie, dar toate companiile au fost afectate, unele s-au ridicat, altele nu”.
Smaranda Dragomir mărturisește că pandemia a afectat acest domeniu. Câștigurile financiare erau unele satisfăcătoare înainte, însă acum nu se pune problema de așa ceva. Cât despre sumele care se câștigă în această meserie, totul ține de companie:
„Salariul ține de companie. La un moment dat, aveam două opțiuni de contracte. În cazul în care alegeai să pleci, puteai să primești o sumă de 4.000 de euro pe lună. Cei care pleacă în Emirate primesc mult mai mult, dar salariul acesta pentru România era bun. Acum este mult mai greu.”
Mulți se întreabă cum sunt privite zborurile cu turbulențe din perspectiva unui pilot. Smaranda a mărturisit că nu a simțit vreodată că ar exista vreun pericol. Aceasta nu a avut de înfruntat probleme grave:
„Nu consider că un zbor greu ține de turbulențe, nu mi s-a părut vreodată că m-ar pune în pericol, nu m-am speriat. Nu am avut defecte, nu am întâmpinat probleme, nu a existat nimic grav. Bineînțeles, am avut zile în care am fost nevoită să aterizez și erau furtuni sau vânt foarte puternic. Trebuie să te concentrezi puțin mai mult”.
Numeroase persoane aplaudă pilotul în momentul în care aterizează. Cu toate acestea, Smaranda recunoaște că nu aude pasagerii. În același timp, ea consideră că este acolo doar pentru a-și face meseria, la fel ca orice alt om:
„Nu îi aud când mă aplaudă. Am mai văzut și când am fost pasager, dar este ca și cum te urci în taxi și mergi la mall, iar apoi îl aplauzi. Înțeleg că unora le este frică și apreciază că au ajuns teferi, dar noi nu îi auzim. Ne facem meseria, suntem acolo să facem ce este nevoie”.
Smaranda Dragomir o să rămână acasă în perioada următoare, ținând cont că nu își dorește să piardă vreun moment petrecut cu bebelușul său. Speră ca totul să revină la normal cât mai repede. Multe companii au avut de suferit în pandemie:
„Îmi este dor să zbor, dar nu o să mă întorc, doar peste doi ani. Vreau să stau cu bebelușul meu, mi se pare că aș pierde cele mai frumoase momente. Aveam un program, nu aveam probleme că eram trează de la 4 dimineața. Totuși, îmi este dor, mai vorbesc cu mulți colegi, îmi mai trimit poze. O să fie greu când o să mă întorc, trebuie să fac cursuri la simulatoare. Oricum, noi facem cursuri în fiecare an, dar acum trebuie să muncesc mai mult după 2 ani de stat acasă cu bebelușul. Îmi doresc să își revină totul la normal, eu am fost un caz fericit, dar am avut de suferit în pandemie. Sunt oameni care au credite, copii mulți”, ni s-a mai confesat curajoasa femeie.