Solstițiul de iarnă 2022. De regulă, pe data de 21 decembrie sau cel târziu pe 22 decembrie are loc solstițiul de iarnă în emisfera nordică. În același timp, în cea sudică are loc solstițiul de vară. Iată ce reprezintă mai mai exact solstițiul de iarnă și ce tradiții sunt respectate în această zi.
Solstițiul de iarnă este un fenomen astronomic care se petrece o dată pe an, de regulă pe data de 21 decembrie, dar se poate întâmpla să aibă loc și pe 22 decembrie. Solstițiul de iarnă marchează prima zi a iernii astronomice în emisfera nordică. Totodată, ziua în care are loc solstițiul de iarnă este cea mai scurtă zi din an, iar noaptea este cea mai lungă.
De la momentul solstițiului de iarnă și până la cel de vară, care are loc în jurul datei de 21 iunie, durata zilelor va crește constant, iar cea a nopților va scădea în mod corespunzător.
Solstițiul este fenomenul astronomic legat de mișcarea anuală, aparentă a Soarelui pe bolta cerească, ce reprezintă consecința mișcării reale a Pământului în jurul Soarelui.
La momentul solstițiului de iarnă, emisfera nordică a Pământului este cea mai îndepărtată de Soare.
Potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu, în acest an, solstițiul de iarnă are loc pe 21 decembrie la ora 23:38. Durata zilei este de 8 ore și 50 de minute, iar cea a nopții este de 15 ore și 10 minute.
În această zi, Soarele răsare la 07:49 și va apune la 16:38.
Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii, indiferent de cultura din care făceau parte, au văzut solstițiul de iarnă drept un moment extrem de important și era marcat prin festivaluri sau ritualuri.
Potrivit folclorului românesc, în această zi binele și răul se înfruntă. Cerurile se deschid, dar la fel și străfundurile. În noaptea solstițiului de iarnă este important ca oamenii să gândească pozitiv și să se roage cu credință la Dumnezeu. Se spune că cei care vor gândi negativ pe durata acestei zile, vor avea parte de un greutăți tot anul viitor.
La momentul solstițiului de iarnă, oamenii obișnuiau să urce pe munte cu torțele aprinse pentru a întâmpina răsăritul Soarelui, apoi se rugau și făceau petreceri în jurul focului. Această tradiție se mai păstrează încă în unele sate din România.
Pe 21 decembrie nu trebuie să fii singur, ci trebuie să ai neapărat pe cineva alături.
În trecut, la solstițiul de iarnă se sacrificau animale. Obiceiul a fost însă înlocuit în timp de sacrificarea simbolică a unui stejar sau brad, care era tăiat și apoi ars.
În India, solstițiul de iarnă este o zi de mare sărbătoare. În calendarul hindus se cinstește zeitatea Surya, adică Soarele. Acestă zi marchează prima zi a tranzitului Soarelui în zodia Makara (Capricorn), marcând sfârșitul lunii în care are loc solstițiul de iarnă.
În Iran, pe 21 decembrie are loc festivalul Yalda, care marchează nașterea lui Mithra, un înger al luminii. Potrivit tradiției, în această noapte se adună toți membrii familiei la masă, se bea, se mănâncă rodii și pepene și se recită poezii.
În Marea Britanie, se respectă străvechea tradiție de tăiere a vâscului, o plantă considerată sacră, cu proprietăți vindecătoare.
Templul Karnak din Egiptul Antic, situat în Luxor, a fost construit pentru a se alinia cu solstițiul de iarnă în urmă cu mai bine de 4.000 de ani. Structuri antice similare pot fi văzute în siturile arheologice din întreaga lume, inclusiv Angkor Wat în Cambodgia, Machu Picchu în Peru și Petra în Iordania.
Potrivit tradiției, este indicat ca prima persoană care îți intră în casă după solstițiul de iarnă să fie bărbat, pentru a avea parte de noroc și protecție tot anul.
De cu seară este bine să aprinzi o candelă sau o lumânare și să o lași să până dimineață, deoarece în această noapte se deschid cerurile și străfundurile și are loc lupta dintre bine și rău.
Solstițiul de iarnă este momentul cel mai potrivit de a face o analiză a trecutului și a rezultatelor pe care le-ai obținut.