Solstițiul de vară 2022 este unul dintre cele mai populare fenomene, care are loc în fiecare an, în luna iunie. Astfel că, încă din cele mai vechi timpuri, solstițiul de vară a reprezentat o perioadă semnificativă a anului în mai multe culturi. Pe lângă fenomenul în sine, această zi este marcată de diferite festivaluri, tradiții și obiceuri de care unii oamenii țin cont. Iată mai jos tot ce trebuie să știți despre solstițiul de vară 2022.
În ziua în care are loc solstițiul, în mai multe țări din Europa se organizează festivaluri. Ziua este marcată de tradiții și obiceiuri, pe care oamenii le respectă pentru a le merge bine tot anul. Întotdeauna, solstițiul de vară a fost văzut ca o perioadă semnificativă a anului.
În mai multe regiuni, mai ales în Europa, solstițiul este văzut ca mijlocul verii. Ba mai mult, este chiar numit „mijlocul verii”. Iată pe ce dată pică solstițiul de vară 2022 și care sunt tradițiile și obiceiurile din această zi! În prezent, în unele țări și calendare este văzut ca începutul verii. De altfel, și temperaturile se modifică.
Pentru cei care nu știu, solstițiul de vară 2022 reprezintă momentul când are loc cea mai lungă zi din an. Soarele atinge cea mai înaltă poziție și rămâne pe cer pentru cea mai lungă perioadă de timp. Acesta este unul dintre cele mai importante momente. De asemenea, în această zi se ține cont de numeroase tradiții și obiceiuri.
„În acest an, Solstițiul de vară are loc pe data de 21 iunie 2022. Soarele se va afla la cea mai mare înălțime, mai exact la culminația de 67° 52′ deasupra orizontului, soarele va lumina pentru mai bine de jumătate de zi.
Astfel, lumina astrului se va afla pe cer pentru o durată de aproximativ 15 ore și 32 de minute, iar noaptea nu va avea decât 8 ore și 28 de minute de întuneric.
Durata pentru care soarele luminează diferă în funcție de punctul de pe planetă în care ne aflăm, coordonatele longitudinale fiind diferite în funcție de localizare”, explică specialiștii.
Solstițiul de vară este apropiat si legat de sărbătoarea Sânzienelor, de pe 24 iunie. Astfel că vine cu o serie de tradiții și obiceiuri pe care românii le respectă cu sfințenie.
Un alt simbol important al solstitiului de vara este focul – ca parte a celebrării luminii. Încă din vremuri antice, cu prilejul solstițiului de vară se aprind focuri pe parcursul zilei.
Se face acest lucru pentru a aduce un omagiu Soarelui. De la an la an, sunt tot mai puține zone în care tradițiile și obiceiurile se respectă. Acestea s-au pierdut pe parcurs, însă nu în totalitate.
Solstițiul de vară este văzut diferit, în funție de fiecare cultură. Majoritatea acestora sărbătoresc evenimentul într-un fel sau altul. Se organizează diferite ritualuri, festivaluri. Aceste ritualuri au teme de religie sau fertilitate.