Ziua de 21 iunie este cea mai lungă zi din an. Astăzi este solstițiu de vară, zi marcată și de Ziua Mondială a Soarelui, o sărbătoare instituită de Societatea Internațională pentru Energie Solară. Ce se întâmplă în această zi?
Pe data de 21 iunie, în emisfera nordică, longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°, adică se ridică deasupra orizontului la cea mai mare înălţime faţă de Ecuator. Acest moment marchează începutul verii astronomice, când intervalul diurn are durata maximă.
Termenul de solstițiu vine din latină și înseamnă „Soarele stă”, semnificând faptul că la această dată are loc schimbarea gradientului mişcarii Soarelui în raport cu declinaţiile sale. Ziua va fi cea mai lungă din an, respectiv 15 ore și 32 de minute, iar noaptea 8 ore și 28 de minute.
După acest moment, al solstițiului de vară, durata zilei începe să scadă, iar a nopții să crească, timp de șase luni, oânp pe 21 decembrie, când este solstițiul de iarnă. În emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers.
În multe țări din Europa oamenii sărbătoresc începutul verii pe teme religioase și de fertilitate, dar și prin activități precum dansuri tradiționale, sărituri peste foc de tabără sau băi în ocean.
La români solstițiul de vară este legat de sărbătoarea Sânzienelor, care va avea loc pe 24 iunie. Este una dintre cele mai mari sărbători păgâne ale anului. Astfel, în țara noastră, solstițiul se sărbătorește prin focuri de Sânziene, aprinse în locul cel mai ridicat. Oamenii se rotesc în jurul rugurilor aprinse, apoi aruncă nişte brâuri de pelin în foc, pentru ca alături de acestea să ardă toate posibilele necazuri care se puteau abate asupra lor.
Se spune că cine trece prin foc sau va sări peste el în această noaptea va fi apărat de boli, de duhuri rele și va avea multă fericire.
Vezi și – De unde provine de fapt apa de pe Pământ. Descoperirea uimitoare a oamenilor de știință
Ziua mondială a Soarelui are semnificații astronomice. Ziua de 21 iunie coincide cu cea mai lungă zi din an, ziua solstițiului de vară, ce marchează începutul verii astronomice. Potrivit Renewable Energies Transfer System, o comunitate europeană ce încurajeaza utilizarea energiilor regenerabile, energia solară stă la baza întregii vieți de pe Pamânt și reprezintă aproximativ 420 trilioane kWh.