Somnul cu o sursă de lumină în cameră îngrașă. Studiul specialiștilor scoate la iveală detalii nebănuite

Un nou studiu arată că până și o lumina slabă poate perturba somnul, crescând riscul unor probleme grave de sănătate la adulții în vârstă.
Somnul cu o sursă de lumină în cameră îngrașă. Studiul specialiștilor scoate la iveală detalii nebănuite

Somnul cu o sursă de lumină în cameră îngrașă, cel puțin aceasta este concluzia unui nou studiu în acest sens. Cercetătorii au arătat că persoanele care au dormit cu o sursă de lumină în cameră, fie și una slabă, au avut un risc mai mare de a suferi de unele boli grave.

Studiu: Somnul cu o sursă de lumină în cameră îngrașă

„Expunerea la orice nivel de lumină în timpul perioadei de somn a fost corelată cu prevalența mai mare a diabetului, a obezității și a hipertensiunii arteriale atât la bărbați în vârstă, cât și la femei”, spune autorul principal Phyllis Zee, de la Northwestern University Feinberg School of Medicine din Chicago pentru CNN. „Oamenii ar trebui să facă tot posibilul pentru a evita sau a minimiza nivelul de lumină la care sunt expuși în timpul somnului”, a adăugat ea.

Poate crește glicemia

Studiul publicat de Zee și echipa sa a examinat rolul luminii în timpul somnului, pentru adulții sănătoși în vârstă de peste 20 de ani. Doar o noapte de somn cu o lumină slabă, cum ar fi un televizor cu sunetul oprit, a crescut glicemia și ritmul cardiac al tinerilor în timpul experimentului.

Frecvență cardiacă crescută pe timp de noapte este un factor de risc pentru boli de inimă și deces prematur. Asta s-a stabilit în studii anterioare. De asemenea, nivelurile mai ridicate ale zahărului din sânge sunt un semn al rezistenței la insulină. Asta poate duce, în cele din urmă, la diabet de tip 2.

Somnul cu o sursă de lumină în cameră îngrașă

Potrivit studiului, lumina slabă pătrunde printre pleoape și perturbă somnul. Asta în ciuda faptului că participanții au dormit cu ochii închiși, a mai spus Zee.

Cu toate acestea, chiar și acel nivel mic de lumină a creat un deficit de somn. În special în etapa de somn în care are loc cea mai mare reînnoire celulară.

Noul studiu s-a concentrat pe persoane adulte care „au deja un risc mai mare de diabet și boli cardiovasculare”. Asta a spus coautorul dr. Minjee Kim, profesor asistent de neurologie la Northwestern University Feinberg School of Medicine, într-un studiu. „Am vrut să vedem dacă există o diferență în frecvențele acestor boli legate de expunerea la lumină pe timp de noapte”, a spus Kim.

Pentru studiu nu au fost aduși oamenii într-un laborator de somn, ci s-a folosit un cadru din viața reală. Cei 552 de participanți la studiu au primit un actigraf. Adică un mic dispozitiv  purtat ca un ceas de mână. Acesta măsoară ciclurile de somn, mișcarea medie și expunerea la lumină. „Măsurăm, de fapt, nivelul de lumină la care este expusă persoana cu ajutorul unui senzor de pe corpul său și comparăm aceasta cu activitatea sa de somn și de veghe pe o perioadă de 24 de ore”, a spus Zee. „Ceea ce cred că este diferit și notabil în studiul nostru este că avem date cu adevărat obiective cu această metodă.”

Mai mult de jumătate dintre participanți, expuși la risc

Mai puțin de jumătate dintre participanți au dormit în întuneric timp de cel puțin cinci ore în fiecare zi. Asta este una dintre concluziile studiului. „Mai mult de 53% au avut puțină lumină în timpul nopții în cameră”, a spus ea. „Într-o analiză secundară, am descoperit că cei care aveau niveluri mai mari de lumină noaptea erau, de asemenea, cei mai predispuși să aibă diabet, obezitate sau hipertensiune arterială”, arată CNN.

Mai există un risc pentru cei care au dormit cu niveluri mai mari de lumină. Aceștia se culcă mai târziu și se trezesc mai târziu.  Iar asta crește riscul de tulburări cardiovasculare și metabolice.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 6 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *