Printre conservele pe care le pregătim pentru iarnă se numără și sosurile. Acestea pot fi savurate alături de o friptură sau folosite la diverse preparate cărora vrem să le dăm aromă. Printre pregătirile pentru iarnă se numără și sosurile iuți, cu textură fină și cremoasă și gust ușor înțepător. Iată cum prepari un sos picant pentru iarnă, din ingrediente naturale.
Sosurile picante se potrivesc foarte bine alături de fripturi, în sendvișuri, dar și pentru a da un gust mai intens tocănițelor, de exemplu. Deși în comerț se găsesc o mulțime de variante de sosuri, cele mai bune rămân cele preprate în casă, după rețete clasice.
În plus, acestea au avantajul că sunt făcute din ingrediente naturale, nu conțin conservanți sau aditivi și știm exact ce am pus în ele. Iată o rețetă clasică de sos picant pentru iarnă și cum se face acesta, pas cu pas.
Citește și: Ce să adaugi la final în sosul pentru friptură. Așa iese cremos și strălucitor, trucul marilor bucătari
Se spală ardeii kapia și se coc, pe grătar, la cuptor sau pe flacără. După ce s-au copt, se pun într-un vas, se presară sare din belșug peste ei și se lasă să se răcească. După ce s-au răcit, se curăță și se taie fâșii, se scot semințele și se pun la scurs.
Se spală roșiile și se pun în apă fierbinte, pentru a putea fi decojite mai ușor. Se curăță roșiile de coajă și se scot cotoarele. Se toacă ceapa și usturoiul mărunt și se pun într-un vas pe foc, împreună cu uleiul. După ce s-au călit, se adaugă roșiile tăiate cubulețe și se lasă să dea în clocot. Se adună spuma care se formează la suprafață, după care se adaugă ardeii kapia tocați, ardeii iuți tăiați și curățați de semințe, sare, piper, cimbru și busuioc.
Se lasă să fiarbă la foc mic, amestecând din când în când. Când sosul a scăzut cu o treime și începe să se îngroașe, se adaugă zahărul și se mai lasă să fiarbă 10 minute. Se oprește focul și se lasă sosul la răcorit timp de 10 minute, după care se pasează cât mai fin, cu ajutorul unui blender.
Citește și: Ingredientul secret pe care să-l adaugi în sosul de roșii pentru iarnă. Iese mai bun decât orice ketchup
Pentru a-l depozita, ai nevoie de sticle sau borcane de dimensiuni mici. Acestea trebuie să fie sterilizate, la cuptor sau la mașina de spălat, înainte de a pune sosul în ele. Pune recipientele pe o tavă metalică, pentru a prelua căldura și toarnă sosul cât încă este fierbinte. Închide ermetic borcanele, respectiv sticlele și lasă-le să se răcească progresiv.
Borcanele cu sos picant pot fi sterilizate și după ce au fost umplute. Dacă vrei să te asiguri că se vor păstra bine, poți opta pentru o dublă sterilizare. Pune sticlele și borcanele într-o oală largă, pe fundul căreia ai așezat cârpe sau prosoape. Pune apă cât să fie acoperite borcanele 3/4. Dă drumul la foc și cronometrează 15 minute din momentul în care apa din vas a dat în clocot. Oprește focul și lasă borcanele și sticlele să se răcească progresiv, fără să le scoți din oala în care au fiert.