Castraveții și ardeii tăi vor fi cei mai gustoși și arătoși dacă le aplici acest îngrășământ natural, bogat în azot, micro și macro elemente, foarte benefice dezvoltării eficiente a legumelor tale. Acest fertilizator este și foarte la îndemână, putând să îl realizeze oricine are legume în grîdină, din componente accesibile și ieftine.
Pentru a-ți face un îngrășământ eficient, ai nevoie de un vas mare de 10 litri sau un butoi de 200 litri, în funcție de mărimea terenului de care dispui pentru recolta ta, buruieni, de preferat urzici sau păpădie, un pumn de pământ, 2 linguri de apă caldă, jumătate de linguriță de drojdie uscată sau 100 de grame de drojdie proaspătă și apă stătută la temperatura ambientului.
Mărunțește buruienile și umple trei sferturi din vas cu apă. Amestecă drojdia cu apa caldă și așteaptă 5 minute. Adaugă drojdia și pământul și amestecă bine. Dacă nu te grăbești, poți să nu folosești drojdie. La o temperatură cuprinsă între 25 – 30 grade Celsius, soluția va fi gata într-o săptămână sau o săptămână jumate, dar cu drojdie, aceasta poate fi gata în 3 – 5 zile.
Acoperă vasul etanș, pentru ca aerul să nu pătrundă în amestecul tău, și lasă compoziția la soare timp de 3 – 4 zile. În fiecare zi trebuie amestecat îngrășământul și verificată starea acestuia. După câteva zile, diluează-l cu apă și folosește-l la fertilizarea culturilor de castraveți, ardei, roșii sau orice legumă pe care o ai în grîdină și vrei să îți dea cel mai bun rod. Totuși, nu este recomandat ca acest îngrășământ să fie folosit la culturi de rădăcinoase, cum ar fi morcovi sau sfeclă roșie. Îngrășământul în cauză grăbește creșterea părților de la suprafața pământului, astfel că, în cazul rădăcinoaselor, vor crește doar frunzele, iar legumele mai puțin, lucru nedorit de fermierii pasionați.
Se poate începe fertilizarea la 3 săptămâni de la plantarea răsadurilor de legume, apoi o dată la 2 săptămâni, până începe maturarea recoltelor. Se va adăuga câte un litru de îngrășământ la rădăina fiecărui răsad, iar rezultatele nu se vor lăsa așteptate foarte mult. Dacă ești un fermier răbdător, acest lucru nu va fi un impediment pentru tine. În schimb, gospodarii care stau mai prost cu răbdarea trebuie să știe că așteptarea lor va avea rezultatele mult așteptate. Culturile lor vor fi cele mai bogate, gata de recoltat și de consumat împreună cu familia, în preparate naturale și gustoase, sau chiar de comercializat, pentru ca tot efortul să aibă și un rezultat financiar mulțumitor.