Stropește livada cu acest amestec puternic. Recolta va fi bogată în fiecare an

Amestec eficient, 100% ecologic

Scris de: Oana Matei

29 Aug. 2023

Stropește livada cu acest amestec puternic. Recolta va fi bogată în fiecare an

Stropirea pomilor din livadă este o practică comună în agricultură și grădinărit, iar motivele pentru aceasta pot varia în funcție de obiectivele specifice ale grădinarilor sau fermierilor. Unul dintre cele mai importante motive pentru stropirea pomilor este prevenirea și combaterea bolilor. Pomii pot fi susceptibili la diferite tipuri de boli, cum ar fi ciuperca, bacteriile sau virusurile. Stropirea regulată cu fungicide, bactericide și alte substanțe pot contribui la menținerea sănătății copacilor și prevenirea răspândirii bolilor. În articolul nostru, vom discuta despre cele mai bune tratamente pentru pomii fructiferi utilizate în agricultura modernă.

Recoltă abundentă în toamnă

Stropirea pomilor fructiferi este un aspect important al îngrijirii si întreținerii pomilor fructiferi.  Stropirea copacilor din livadă se realizează după un calendar anual specific, la începutul primăverii și la sfârșitul toamnei, însă în cazul în care există sau apar anumite probleme pe parcurs, este indicat ca problema să fie rezolvată cât mai repede posibil. Doar in acest fel, sănătatea pomilor va fi menținută, iar roadele vor fi pe măsura așteptărilor.

Cu ce se stropesc pomii vara?

Vara este perioada de vârf pentru dezvoltarea și coacerea fructelor. În acest moment, este esențial să asigurați o udare corespunzătoare și să aplicați tratamente împotriva bolilor și dăunătorilor, în cazul în care este necesar. Este important să fiți în alertă și să verificați copacii pentru semne de boli și dăunători, astfel încât să puteți acționa rapid în cazul în care este detectată o problemă. În acest sens, există două variante de tratament, unul este bazat pe fungicide și insecticide chimice, pe care le puteți cumpăra din magazinele specializate, al doilea este să preparați un tratament ecologic, astfel:

  • Aveți nevoie de 3 litri de apă, un litru de lapte de vacă și de un albuș de ou crud. Dacă nu aveți lapte puteți pune zer. Soluția se poate aplica des, dar nu când temperaturile depășesc 25 de grade Celsius sau pe vreme ploioasă.
  • Folosind un pulverizator de grădină, aplicați amestecul pe frunze, ramuri și trunchiuri, asigurându-vă că acoperiți întreaga suprafață a pomilor.

Una dintre puțin știutele utilizări ale laptelui este și cea de fertilizant în grădină, dar și de pesticid 100% natural, eliminând afidele sau făinarea. O altă întrebuințare a laptelui, pe lângă cea de bază, este și cea de tratament pentru pomii fructiferi, în mod 100% natural.

Vezi și Arborele care produce 40 de tipuri de fructe. Cum arată și unde se află. Cercetătorii au rămas uimiți

Beneficii ale tratamentului cu lapte:

  1. Combaterea bolilor fungice: Laptele conține substanțe naturale, precum lactoferină și proteine, care au proprietăți antifungice. Tratamentul cu lapte poate ajuta la prevenirea și reducerea infecțiilor fungice, cum ar fi ciuperca sau mucegaiul.
  2. Protecție împotriva bolilor bacteriene: Unele cercetări sugerează că tratamentul cu lapte poate ajuta la inhibarea dezvoltării bacteriilor patogene pe plante, contribuind astfel la protejarea împotriva bolilor bacteriene.
  3. Respingerea dăunătorilor: Mirosul și substanțele prezente în lapte pot acționa ca un factor de respingere pentru unele insecte și rozătoare, contribuind la reducerea prezenței dăunătorilor în livadă.

Vezi și Cu ce se stropesc prunii în iulie și august. Tratamente care îi scapă de dăunători

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.9 27 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *