România a ajuns în topul european în ceea ce privește divorțurile. Din 1990 până în 2020 rata divorțului în țara noastră a crescut cu 75%, potrivit unui studiu realizat de Școala pentru Cuplu.
Potrivit aceluiași studiu, de la Școala pentru Cuplu, o relație de iubire la români durează, în medie, 9 ani. Acest studiu a fost efectuat pe un eșantion de 1000 de participanți în perioada octombrie-decembrie 2020. Acesta arată că o relație de iubire la români durează doar 9 ani și sfârșește prin divorț.
Chiar dacă întâmpină dificultăți în relația pe care o au, 86% dintre români evită să meargă la terapie de cuplu. Se întâmplă să ajungă totuși în fața unui specialist, dar deja după o perioadă de câțiva ani de conflict. De cele mai multe ori preferă să încerce să rezolve lucrurile pe cont propriu, însă nu mereu funcționează această soluție.
„Sindromul Moș Crăciun se referă la orice persoană îndrăgostită. Pentru că de fiecare dată când ne îndrăgostim, declanșările hormonilor fericirii sunt la niște cote similare cu cei care iau droguri”, a explicat psihologul Constantin Cornea, la Antena 3.
Potrivit psihologului Constantin Cornea, o persoană îndrăgostită vede complet diferit lucrurile. Atunci există posibilitatea să își imagineze anumite lucruri, deși ele nu sunt deloc așa în realitate.
„Dorința și hormonii împiedică mintea celui îndrăgostit să vadă adevărul. Metaforic vorbind, o persoană îndrăgostită se uită la un brad și vede un pom de Crăciun împodobit, în timp ce în surdină se aud colinde”, mai spune Constantin Cornea.
Specialistul dezvăluie că există un sindrom al începutului de relație prin care toți oamenii trec. Potrivit lui Constantin Cornea, foarte multe relații se încheie după ce acest sindrom, al începutului de relație, trece.
“De ce nu ne mai înțelegem acum? Dacă ne-am uita la o persoană îndrăgostită în prima parte a relației, vorbește despre niște calități, doar calități fizice și calități ce nu pot fi neapărat comensurate.
Dacă ne uităm din momentul în care acest sindrom începe să dispară, vedem că persoana respectivă începe să își evalueze obiectul dorinței ca atare prin prisma propriilor valori. Acesta este momentul în care multe dintre relații se termină.
Orice persoană îndrăgostită, femeie sau bărbat, indiferent de vârsta pe care o are, indiferent de cultură, de educație, de traumele trecutului, va suferi de acest sindrom la începutul relației”, a mai spus Constantin Cornea.