Subiecte BAC 2023 sesiunea de toamnă la proba la alegere. Ce au avut elevii de rezolvat

Dintre ce materii au putut alege elevii

Scris de: Daoud Andra

18 Aug. 2023

Subiecte BAC 2023 sesiunea de toamnă la proba la alegere. Ce au avut elevii de rezolvat

A fost o săptămână de foc pentru candidații care s-au înscris în cea de-a doua sesiune de examen. Absolvenții de liceu care nu au luat BAC-ul în prima sesiune din acest an sau nu s-au prezentat la examen mai au o șansă acum. După proba la limba română și la matematică, respectiv istorie, a venit momentul pentru proba la alegere. Ce subiecte BAC 2023 sesiunea de toamnă la proba la alegere le-au picat elevilor de data aceasta.

Pentru ce materii au putut opta elevii la proba la alegere

Update: subiectele la proba la alegere pot fi consultate AICI.

Vineri, 18 august, candidații susțin proba la alegere a profilului și a specializării. Pentru majoritatea dintre ei, este ultimul examen din această sesiune de BAC. Mai este o singură probă scrisă, cea la limba maternă, însă aceea se adresează doar absolvenților care fac parte din grupuri de minorități naționale.

Citește și: Subiecte BAC 2023 sesiunea de toamnă la matematică și istorie. Cât de dificile au fost subiectele

În timp ce prima probă, la limba română, a fost susținută de toți candidații, indiferent de profilul absolvit, iar cea de-a doua a fost proba obligatorie a profilului, pentru al treilea examen, candidații au avut de ales dintre mai multe materii. În funcție de profil și de specializare, aceștia au putut opta pentru: Geografie, Logică și argumentare, Psihologie, Economie, Sociologie, Filosofie, Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică.

Subiecte BAC 2023 sesiunea de toamnă la proba la alegere

În momentul în care s-au înscris la această sesiune de BAC, elevii au specificat în cererea de înscriere la ce materie vor da examen. După încheierea probei, subiectele la toate materiile urmează să fie publicate și pe EDU.ro. Imediat ce vor apărea pe site-ul Ministerului Educației, vor fi publicate și aici.

Proba la alegere a fost susținută doar de către candidații care au picat-o în sesiunea anterioară. Potrivit regulamentului, dacă nu promovezi examenul de Bacalaureat la o anumită disciplină, dai examen din nou doar la disciplina respectivă, în sesiunea următoare.

Citește și: Subiecte BAC 2023 sesiunea de toamnă la limba română. Ce au avut elevii de rezolvat

Așadar, candidații care nu au promovat la proba la alegere, la examenul din vară, au mai avut o șansă acum. De asemenea, cei care nu s-au putut înscrie la BAC în prima sesiune din cauza situației neîncheiate au susținut examenul acum. Nu s-au putut prezenta la BAC candidații care au fost eliminați din examen din motive de fraudă și care sunt suspendați.

Când se afișează rezultatele

Pentru candidații din această sesiune, emoțiile se încheie la finalul lunii august. După proba la limba maternă, care este luni, urmează corectarea lucrărilor. Pe data de 25 august, vor fi afișate și primele note. Candidații nemulțumiți de note pot depune contestații în aceeași zi. Lucrările lor vor fi corectate din nou, iar notele pot să crească, dar și să scadă. Rezultatele finale se vor afișa pe 29 august. Calendarul sesiunii de toamnă a BAC-ului 2023 a arătat în felul următor:

  • 16 august 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 17 august 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 18 august 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 21 august 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 25 august 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00 – 18.00)
  • 26 – 28 august 2023: Rezolvarea contestațiilor
  • 29 august 2023: Afișarea rezultatelor finale

Citește și: Subiecte Bacalaureat 2023 la proba scrisă la alegere. Ce au avut elevii de rezolvat la Geografie, Logică, Psihologie, Economie, Sociologie, Filosofie, Fizică, Chimie, Biologie, Informatică

Pentru a promova examenul maturității, candidații trebuie să obțină o medie generală mai mare de 6. De asemenea, la fiecare probă scrisă nota obținută trebuie să fie mai mare de 5. Cu alte cuvinte, nu promovează examenul cei care au media generală 6,65, dar au obținut nota 4,25 la o probă, de exemplu. Nici cei care au obținut note precum 5,50, 5,75 și 5,25 nu trec examenul, pentru că media generală este sub 6.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *