Peste 130 000 de elevi au început luni, pe 26 iunie, probele scrise ale Bacalaureatului. Prima probă a fost la limba și literatura română, iar marți, pe 27 iunie, cea la matematică.
Elevii intră în sala de examen între orele 8:00 și 8:30 pe baza unui act de identitate. Aceștia sunt așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică. La ora 9:00 primesc subiectele și au la dispoziție trei ore pentru a le rezolva.
Pentru rezolvarea subiectelor la Bacalaureat candidații au voie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sălile de examen.
Vezi și – La ce oră încep probele la examenul de Bacalaureat 2023. Ce e important să știe toți elevii
Potrivit regulamentului, este interzisă introducerea în sălile de examen a obiectelor precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete. De asemenea, sunt interzise și orice tip de mijloace electronice de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc). Nici manualele, dicționarele, notițele sau alte tipuri de însemnări nu sunt permise.
În sala de examen, în timpul examenului, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.
Cei care sunt surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent că materialele sau obiectele interzise au fost sau nu folosite, indiferent dacă au fost introduse de aceștia sau de alți candidați, de cadre didactive sau alte persoane.
Luni, 26 iunie – Limba și literatura română
Marți, 27 iunie – proba obligatorie a profilului (discipline, în funcție de profil: Matematică și Istorie)
Miercuri, 28 iunie – proba la alegere a profilului şi specializării (se poate opta, în funcție de filieră, profil și specializare pentru una din cele 10 discipline: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Sociologie și Psihologie)
Joi, 29 iunie – Limba si literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale)
3 iulie 2023 – Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
4 – 6 iulie 2023 – Rezolvarea contestațiilor
7 iulie 2023 – Afișarea rezultatelor finale
În conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – GDPR), rezultatele de la Bacalaureat 2023 sunt afișate prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului, mai precis prin coduri.
Vezi și – Reguli la examenul de Bacalaureat 2023. Ce au interzis elevii să facă, e important să știe asta