Evaluarea Națională 2023 a început luni, pe data de 19 iunie, cu proba scrisă la limba română. A continuat miercuri la matematică, iar astăzi elevii au susținut proba la limba maternă.
Subiectele au fost publicate de Ministerul Educației pe edu.ro.
Elevii absolvenți de clasa a VIII-a au intrat în sălile de examen, la fel ca la limba română și matematică, între 8:00 și 8:30. La ora 9:00 a început examenul, iar timpul de redactare a subiectelor este de 120 de minute și se calculează după completarea casetei de identificare a broșurii cu subiecte.
„Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidaţii pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Judeţeană/ a Municipiului București de Organizare a Evaluării Naţionale, în baza prevederilor Procedurii nr. 33576/31.10.2022 cu privire la asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare”, a transmis Ministerul Educației.
Elevii care au susținut Evaluarea Națională au primit subiectele sub formă de broșuri, putând și să solicite pagini suplimentare dacă era necesar.
„La probele scrise ale Evaluării Naţionale – 2023, candidaţii primesc subiectele sub formă de broşură, putând să solicite şi pagini suplimentare, dacă este cazul. Broşura se predă la finalul probei şi, întrucât conţine subiectele şi rezolvarea acestora, nu rămâne în posesia candidaţilor”, a mai transmis Ministerul Educației.
Elevilor le este interzis să aibă asupra lor în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete sau alte obiecte, ei având obligația să lase totul în sala de depozitare a obiectelor personale. Cei care care refuză depozitarea obiectelor menționate mai sus în sala stabilită de comisie nu sunt primiți în examen.
„Art. 7 – (3) Se interzice candidaților la evaluarea națională să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și alte asemenea obiecte ori în băncile în care sunt așezați în sălile de examen orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
(4) Se interzice candidaților să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și alte asemenea obiecte sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen telefoane mobile, căști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, care ar putea fi utilizate în rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alți candidați/asistenți din unitatea/unitățile de învățământ/centrul/ centrele de examen sau cu exteriorul”, conform metodologiei, scrie edu.ro.
Vezi și Reguli Evaluarea Națională 2023. Ce nu au voie să facă elevii în sala de examen