Subiecte Evaluarea Națională 2024. Elevii absolvenți ai claselor a VIII-a susțin în această săptămână primul examen cu adevărat important din viața lor. Marți, 25 iunie, aceștia dau proba la Limba și Literatura Română. Ulterior, joi, 27 iunie, urmează proba la Matematică și vineri, 28 iunie, proba la Limba maternă.
Absolvenții de clasa a VIII-a care au susținut marți, 25 iunie, prima probă de la Evaluarea Națională 2024 au primit două texte la primul subiecte, cu mai multe cerințe.
Primul text este din romanul ”Cireșarii”, scris de Constantin Chiriță, iar cel de-al doilea din ”Portret”, unde autor este Cella Delavrancea, conform stirileprotv.ro.
La subiectul al doilea, elevii au trebuit să redacteze o compunere de minimum 150 de cuvinte în care să îl caracterizeze pe Tic, personajul din textul lui Constantin Chiriță.
Reprezentanții Ministerului Educației au transmis că subiectele și baremul de corectare vor fi disponibile pe site-ul subiecte.edu.ro, în fiecare zi cu probă scrisă, începând cu ora 15:00.
Pe 25 iunie a început Evaluarea Națională 2024. Conform informațiilor transmise de Ministerul Educației, peste 160.400 de elevi de clasa a VIII-a s-au înscris la acest examen, care va avea loc în 3.392 de unități de învățământ și centre de examen din toată țara.
Accesul candidaților în centrele de examen a fost permis în intervalul orar 8:00 – 8:30. Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor.
Proba a început la ora 9:00, când participanții la examen au primit broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciorne. Examenul durează 120 de minute. Primele rezultate ale Evaluării Naționale 2024 vor fi publicate pe data de 3 iulie, până la ora 14:00. În schimb, notele finale vor fi afișate marți, pe data de 9 iulie.
Elevii nu au voie să intre în sala de examen cu materiale ajutătoare, precum manuale, dicționare, cărți, notițe, însemnări, ciorne, rezumate, culegeri, telefoane mobile, dispozitive electronice, de tip IoT, de calcul sau de comunicare.
De asemenea, este interzisă introducerea în săli a ghiozdanelor, rucsacurilor, sacoșelor, poșetelor și a altor obiecte similare. Totodată, reprezentanții Miniterului Educației mai transmit că ascunderea acestor lucruri în haine, încălțăminte, penare sau bănci va duce la eliminarea din examen.
În timpul probelor scrise, elevii nu au voie cu orice mijloace de calcul, cu excepția celor permise pentru candidații cu nevoi speciale. Cei care vor încălca aceste reguli clare vor fi eliminați imediat din examen.
Citește și Mesaje de încurajare pentru elevii care dau examen. Urări și sms-uri cu „succes la Bac!”!