Miercuri, 7 februarie, este ultima zi cu emoții pentru elevii de clasa a VIII-a care susțin simularea la Evaluarea Națională 2024. Dacă la primele două probe, respectiv cea la limba română și cea la matematică, au participat toți elevii, la proba scrisă de la limba maternă iau parte doar elevii care provin din grupuri de minorități naționale.
Copiii de clasa a VIII-a care fac parte din grupuri de minorități susțin astăzi, 7 februarie, proba scrisă la limba maternă. Accesul candidaților în săli se face la ora 8:30, urmând ca la ora 9:00 să fie distribuite subiectele. Aceastea au fost elaborate de Ministerul Educației și distribuite tuturor unităților de învățământ unde se organizează simulări.
Candidații au la dispoziție două ore pentru a rezolva cerințele, după care lucrările sunt scanate în fiecare sală și încărcare în sistem. Acestea urmează să fie distribuite către profesori din alte județe, pentru a fi corectate. La simulare, colțul din dreapta al primei pagini nu se lipește, așa cum se întâmplă la examenul propriu-zis.
Vezi și: Subiecte matematică simulare Evaluarea Națională 2024. Ce au avut elevii de făcut
Subiectele sunt redactate sub formă de broșură, iar elevii le rezolvă direct pe broșură. La nevoie, copiii pot solicita foi suplimentare. Ministerul Educației publică, după ora 15:00, atât subiectele, cât și baremele de corectare pe site. Acestea vor putea fi consultate și pe EGO.ro, imediat ce vor fi disponibile.
După încheierea probei la limba maternă, lucrările vor fi corectate, iar datele urmează să fie centralizate. Notele se vor afișa pe data de 23 februarie și vor fi anonime. Elevii le vor putea accesa în baza codului unic primit de fiecare în parte. Notele de la simulare nu se trec în catalog, decât dacă elevii își doresc acest lucru.
”Rezultatele obținute la simulare sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare în perspectiva examenelor din vara acestui an.
Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați.”, precizează Ministerul.
Simularea are rolul de a-i ajuta pe elevi să își testeze cunoștințele, dar și să se obișnuiască cu atmosfera de examen. Notele obținute la simulare nu sunt neapărat un indicator pentru nivelul de pregătire al elevilor, deoarece până la examenul propriu-zis mai sunt patru luni, timp în care copiii își pot consolida informațiile.
Potrivit calendarului afișat de Ministerul Educației, Evaluarea Națională începe pe 25 iunie, cu proba la limba română. Înainte de aceasta, copiii trebuie să se înscrie la examen, conform procedurii. Emoțiile se încheie pentru absolvenții de gimnaziu pe 9 iulie 2024, când se afișează rezultatele finale. Urmează completarea cererilor de înscriere la liceu, iar apoi distribuirea computerizată a elevilor către licee, în funcție de opțiuni și de notele de la examen. Iată calendarul complet pentru Evaluarea Națională 2024!