Suma pe care o pierde Simona Halep, dacă suspendare pentru dopaj va fi menținută. Sunt toate șansele ca Simona Halep să primească cel puțin o suspendare de 12 luni, indiferent care sunt circumstanțele atenuante, susține Agenția Națională Antidoping (ANAD). În acest caz, urmările vor fi inclusiv de ordin financiar pentru sportiva română. Iată câți bani va fi nevoit fostul lider WTA să înapoieze, dacă se va menține suspendarea sa.
În urmă cu o săptămână, Simona Halep făcea un anunța care șoca lumea sportivă de pe întreg mapamondul: a dezvăluit că a fost testată pozitiv la un control antidoping efectuat la ediția din acest an al Grand Slam-ului american.
În mesajul postat pe rețelele de socializare, Simona Halep a precizat că nu a luat în mod conștient substanțe interzise și că va lupat până la capăt să demonstreze că este nevinovată. Substanța care i-a fost depistată în sânge „într-o cantitate extrem de mică”, așa cum chiar sportiva a mărturisit, se numește Roxadustat și este folosit ca medicament în tratarea anemiei cauzată de boala renală cronică.
Cu toate acestea, ANAD a publicat un comunicat prin care explică faptul că Halep nu poate primi o suspendare mai mică de 12 luni, indiferent de dovezile pe care le aduce.
În aceste condiții, dacă suspendarea sportivei va fi menținută, ea va fi nevoită să înapoieze premiul câștigat anul acesta la US Open, în valoare de 80.000 de dolari. Simona Halep a fost eliminată în primul tur al competiției de Daria Snigur, ucraineanca adjudecându-și victoria cu scorul de 6-2, 0-6, 6-4.
Dezavantajul major al Simonei Halep în această speță este că în regulament se precizează că orice caz care presupune o substanță nespecifică este presupus intenționat, cu excepția situației în care sportivul sau altă persoană demonstrează că nu a fost intenționat, potrivit digisport.ro.
„Substanţa FG-4592 (Roxadustat) se încadrează în Lista Interzisă la secţiunea S2 – Hormoni peptidici, factori de creştere, substanţe înrudite şi mimetice, agenţi activatori ai factorilor care induc hipoxia. Stabilizatorii factorilor care induc hipoxia s-au regăsit pe Lista Interzisă din anul 2011.
În 2015 şi 2016 a fost introdusă denumirea FG-4592 în cadrul acestei secţiuni de stabilizatori ai factorilor care induc hipoxia. Din anul 2017 a fost adăugată în Lista Interzisă denumirea internaţională a FG-4592 Roxadustat. Substanţa Roxadustat este considerată substanţă nespecifică.
În termeni simpli, gestionarea rezultatelor implică toate aspectele, pornind de la revizuirea cazului, la notificarea sportivului (sau a persoanei implicate), la acuzarea sportivului și soluționarea cazului, care poate include o procedură de audiere și apel”, se menţionează în comunicatul ANAD.