Banii lichizi au început să fie din nou preferați de români, după controversa privind dispariția acestora. Totuși, atunci când vrei să retragi bani de la bancomat, este important să știi că băncile au, de regulă, anumite limite impuse pentru clienți. Iată, așadar, suma pe care o poți scoate zilnic de la bancomat.
Deși banii pe care îi ai în cont sunt în totalitate ai tăi și se presupune că ai control total asupra lor, în realitate băncile au impuse anumite condiții de utilizare a acestora, mai ales atunci când vine vorba de retrageri de numerar.
Fiecare bancă în parte a impus un prag până la care poți scoate bani lichizi de la bancomat. În general, limita este între 2.000 și 10.000 de lei în funcție de politica fiecărei instituții financiare. Această limitare are și un scop comercial, menit să minimizeze scurgerile de numerar din banca respectivă și să încurajeze utilizarea cardului în locul plăților cash.
Citește și: Se dau bani în plus pentru acești pensionari. Vestea momentului în România, cine sunt norocoșii
BCR – deținătorii de carduri de debit Maestro și Visa Classic pot retrage până la 3.000 de lei pe zi, în cadrul a 10 tranzacții zilnice. Totuși, această limită poate fi majorată, în urma unei cererei la bancă, și poate ajunge până la 15.000 de lei pentru o singură retragere.
CEC Bank – cleinții acestei bănci cu carduri de debit Visa Electron și Mastercard pot retrage până la 3.500 de lei în 24 de ore.
BRD – această bancă permite retragerea unei sume de până la 7.000 de lei într-o singură zi și limitează totodată numărul tranzacțiilor la 10 în 24 de ore.
Banca Transilvania – clienții BT cre dețin carduri de debit Visa Electron și Mastercard Mondo pot retrage până la 9.000 de lei într-o zi.
Citește și: Când intră banii pe cardurile sociale în octombrie 2023. A fost anunțată data oficială
ING – cel mai mare prag de retragere îl oferă ING Bank, potrivit shtiu.ro. Clienții acesteia pot face retrageri de numerar de până la 10.000 de lei pe zi. Cu toate acestea, există și o limitare a sumei retrase la 4 zile. Aceasta nu trebuie să depășească 20.000 de lei. Așadar, dacă ești client ING, poți retrage maximum 10.000 de lei pe zi și cel mult 20.000 de lei în patru zile.
La finalul lunii septembrie, Guvernul Ciolacu a adoptat un act normativ prin asumarea răspunderii în fața Parlamentului care prevede, printre altele, și limitarea utilizării banilor cash. Și nu este vorba doar de tranzacțiile făcute în magazine, ci și de cele dintre persoanele fizice.
Plafonul acestor tranzacții a fost limitat la 10.000 de lei pe zi, până la finalul anului următor, iar începând cu ianuarie 2025, la 5.000 de lei/ zi. Orice sumă care depășește acest plafon va aduce, pentru cei care folosesc banii cash, amenzi de până la 25 la sută din tranzacție.
Odată cu adoptarea sa, legea ”austerității”, așa cum a mai fost ea numită, a creat un val de nemulțumiri în rândul populației. Inclusiv celebrități de la noi s-au arătat împotriva limitării utilizării banilor lichizi. Printre aceștia se numără și Mircea Badea, care a precizat că Guvernul Ciolacu își dorește, ca prin această lege, statul să obțină de fapt un control total asupra oamenilor.
„În lumea așa-zis liberă, tendința este către control, cât mai mult, e clar. Noi nu suntem precum chinezii sau rușii, noi suntem în lumea liberă. Da, dar pare că ne place foarte mult maniera în care ei controlează populațiile lor, de vreme ce și noi, în lumea liberă numai de control ne preocupăm.
Dispariția banilor cash este despre controlul absolut. În momentul în care banul cash va dispărea, s-a terminat. Dispariția banilor cash este un deziderat asumat la lumii în care trăim. În momentul în care chiar se va întâmpla – în unele țări e foarte, foarte aproape să se întâmple – atunci controlul va fi absolut, iar sistemul te va controla total. Cel mai elocvent exemplu e cel din Canada, când Trudeau le-a blocat conturile camionagiilor. Ce faceți acum? Păi ce să facă? Nu au avut ce să facă…
Fiind clar dezideratul – că am văzut și noi ce s-a întâmplat la Davos, vedem ce măcăne establishment-ul din diferite țări mega-civilizate și libere – întotdeauna ți se va spune că este pentru binele tău, ca să te protejeze. Eu nu vreau să mă protejeze. Ce sunt ciolacii, prezervativ? Nu vreau, lasă-mă în pace!”, a fost discursul-manifest al realizatorului TV în ediția din 27 septembrie 2023 a emisiunii sale, ”În gura presei”, de la Antena 3 CNN.