În fiecare an, pe 9 septembrie, creștinii ortodocși o prăznuiesc pe Sfânta Ana. Această sărbătoare este la doar o zi distanță de Sfânta Maria Mică (8 septembrie) și este trecută în calendar cu cruce neagră. La fel ca și în cazul altor sărbători mari, de Sf. Ana creștinii au mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții, iar noi vă vom spune care sunt cele mai importante dintre acestea.
În calendarul ortodox, sărbătoarea este marcată cu cruce neagră, însă este una dintre cele mai importante din prima lună de toamnă. Conform unor tradiții și superstiții de Sfânta Ana, în această zi nu e bine să muncești. O vorbă din popor spune că, cei care lucrează în această zi vor avea parte de greutăți.
La fel ca și în alte zile de sărbătoare, de Sfânta Ana, gospodinele nu trebuie să spele haine. Se crede că, făcând acest lucru, femeile vor sărăci, deoarece gestul este considerat o lipsă de respect față de Sfânta prăznuită la 9 septembrie.
În această zi de sărbătoare, părinții nu trebuie să își supere copiii, însă nici cei mici nu au voie să îi supere pe părinți. Potrivit credinței populare, dacă de Sfânta Ana se întâmplă acest lucru, relația dintre părinți și copii se va răci.
Conform unor tradiții, de Sfânta Ana este bine ca părinții să facă un cadou copiilor. Sf. Ana este considerată protectoarea celor mici și a femeilor însărcinate.
Tocmai de aceea, în zona Moldovei, femeile însărcinate merg la biserică în această zi de sărbătoare și se roagă la mama Sfintei Fecioare Maria pentru a avea o sarcină ușoară și pentru ca pruncul să vină pe lume sănătos.
Se mai spune că, pe 9 septembrie este bine să te rogi la Sf. Ana, pentru că rugăciunile îți vor fi ascultate. Așadar, acum că știm care sunt cele mai cunoscute superstiții de Sfânta Ana, noi ți-am pregătit și o rugăciune frumoasă către mama Sfintei Fecioare Maria. Iată cum sună aceasta.
„Într-un moment de durere, Sfântă Ana, mama Sfintei Fecioare Maria, eu vin acum la tine cu speranța că mă vei ajuta și cu inima plină de venerație. Tu ești o făptură preaiubită de credincioși, și mai ales de femei, pentru că, datorită sfințeniei vieții tale ai fost aleasă de Dumnezeu să fii vrednică, să fii mama Sfintei Fecioare Maria, care este binecuvântată între toate femeile și Născătoare de Dumnezeu.
Plini de încredere și de venerație pentru minunatele haruri pe care le-ai primit, te rog, o, milostivă Sfântă Ana, să binevoiești a mă primi în grupul celor pe care-i ocrotești în mod deosebit. Ia-mă sub puternica ta pază și dobândește-mi de la Dumnezeu harul să pot avea o căsnicie fericită, până la adânci bătrânețe, să am copii și să mă aperi de necazul nerodirii.
Ajută-mă să mă bucur de acele virtuți cu care tu ai fost înzestrată din plin. Ajută-mă să-mi recunosc greșelile, să le plâng cu amar, să am o iubire înflăcărată față de Iisus și de Maria și să pot fi de folos semenilor necăjiți din prejma mea.
Vreau să pot dărui și eu săracilor așa cum ai făcut tu și blândul Ioachim, soțul tău. Ferește-mă în viață Prea Sfântă Ana de orice primejdie trupească și sufletească și să fii lângă mine în clipele de boală, de necaz și de primejdie, până la sfârșitul vieții mele. Cu ajutorul tău vreau să ajung la cer, unde s-o pot lăuda împreună cu tine, pe Fecioara Maria, fiica ta”.