Sfântul Andrei este o sărbătoare de importanță majoră pentru creștinii ortodocși. Se sărbătorește în fiecare an pe data de 30 noiembrie și este legat de o serie de tradiții și obiceiuri. În plus, este considerat ocrotitorul României și aproape un milion de români îi poartă numele. Ce superstiții de Sfântul Andrei 2022 trebuie să respecți în această zi.
Sfântul Andrei a fost proclamat, în anul 1997, ocrotitorul României. Sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox și este una dintre zilele în care românii au liber legal. Se spune că în această zi, cerurile se deschid, iar sărbătoarea este legată de numeroase tradiții și superstiții pe care mulți le respectă cu sfințenie.
Fiind o zi de mare sărbătoare, sunt interzise orice fel de treburi casnice. Pe 30 noiembrie nu se spală, nu se coase, nu se dă cu mătura și nu se fac treburi în curte sau la câmp. În popor se păstrează o tradiție potrivit căreia de Sfântul Andrei se ascund melițele, adică acele obiecte cu care se bătea cânepa. De asemenea, este interzis să se folosească foarfeca în această zi.
Una dintre superstiții de Sfântul Andrei 2022 are legătură cu pieptănatul părului. Se spune că nu este bine, în această zi, ca femeile să își pieptăne părul. De asemenea, nu se aruncă gunoiul, cenușa din sobă, deoarece se crede că dacă faci aceste lucruri, atragi ghinionul. Una dintre cele mai importante tradiții de Sfântul Andrei este să pui grâu la încolțit. În funcție de cât de mult crește grâul până la Anul Nou, vei ști cum va fi anul următor pentru tine.
La ferestre și la uși de pune usturoi, pentru a alunga spiritele rele, aceasta fiind una dintre cele mai vechi și mai cunoscute tradiții de Sfântul Andrei. Fetele nemăritate își pun busuioc sub pernă, pentru a-și visa ursitul.
Sfântul Andrei a fost fratele Sfântului Petru, iar cei doi au fost primii ucenici ai lui Hristos. Imediat după pogorârea Sfântului Duh, Apostolii au primit teritoriile unde vor predica. Sfântul Apostol Andrei a ajuns să predice în Scytia și Asia Mică. Cu toate acestea, Sfântul Andrei a fost martirizat la Patras, în Grecia. Nu se știe încă anul în care acesta a trecut la cele veșnice.
Tradiția spune că a fost răstignit pe o cruce în formă de X în timpul uneia dintre persecuții, fie cea a lui Nero, fie cea a lui Domițian. Există moaște ale Sfântului Andrei peste tot prin lume: în bisericile din Cipru, în Bulgaria, Germania, Franța, dar și în România. În anul 1995 s-a decis ca ziua Sfântului Apostol Andrei să fie însemnată cu cruce roșie. Doi ani mai târziu, Sfântul Andrei a fost declarat Ocrotitorul României.
„Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca Ta faţă de la noi cei păcătoşi. Ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotinţă, în chip nenumărat le săvârşim. Noi suntem păcătoşi şi pătimaşi, netrebnici şi plini de răutate. Tu eşti izvorul vieţii şi al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne.
Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoşilor, nici nu răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci, pentru că nu suntem vrednici a câştiga prin sârguinţa cea de toate zilele milostivirea Ta. Dăruieşte-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv. Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea.
Pentru pomenirea lui cea de azi ne întăreşte cu darul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor noastre, cu bucurie să lăudăm prăznuirea lui şi să slăvim preasfânt numele Tău, în vecii vecilor. Amin”.