Superstiții de Sfântul Nicolae. Ce nu e bine să faci sub nicio formă pe 6 decembrie

Creștinii ortodocși țin cont de aceste lucruri an de an
Superstiții de Sfântul Nicolae. Ce nu e bine să faci sub nicio formă pe 6 decembrie

Superstiții de Sfântul Nicolae. Sfântul Nicolae reprezintă o sărbătoare foarte importantă pentru creștinii ortodocși. Pe 6 decembrie aceștia țin cont de anumite superstiții, în funcție de zonele țării.

Superstiții de Sfântul Nicolae. Ce nu e bine să faci pe 6 decembrie

Pe lângă faptul că Moș Nicolae le aduce cadouri copiilor, iar cei cu numele de Nicolae, Nicoleta și derivatele își sărbătoresc onomastica, în ziua de 6 decembrie se ține cont de anumite superstiții:

  1. În ziua de Sfântul Nicolae este bine să fii darnic și iubitor cu cei din jur. Zgârcenia, pe lângă faptul că este considerată un păcat, se spune că în mânie pe Sântul săracilor, iar singurul cadou primit anul viitor va fi o nuielușă.
  2. Se spune că nu e bine să te cerți cu cineva în ziua de Sfântul Nicolae. Persoanele care au chef de scandal pe 6 decembrie ar urma să aibă un Crăciun nefericit în familie.
  3. Primul lucru pe care trebuie să îl faci în dimineața zilei de 6 decembrie este să oferi un cadou unui sărman: mâncare sau orice gest simbolic care i-ar putea însenina ziua.
  4. Nu se spală haine. Munca în zilele de sărbătoare, cum este și Sfântul Nicolae, este considerată o ofensă la adresa sfinților.
  5. Nu e bine să treci nepăsător peste necazurilor celor din jurul tău. Au nevoie să-i liniștești dacă trec printr-o perioadă nu tocmai bună.
  6. În mediul rural, în ziua de Sfântul Nicolae băieții obișnuiesc să se organizeze în cete și să-și aleagă gazda unde vor merge pentru repetițiile colindelor de Crăciun și de Anul Nou.
  7. În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor și a activităților caritabile.
  8. Există obiceiul să se pună în apă crenguțe de pomi fructiferi în casă, lângă icoane, care să înflorească de Anul Nou. În funcție de crenguța care a înflorit, se așteaptă recolta de fructe în noul an.

Nuielușa lui Moș Nicolae și povestea ei

Legenda nuielușei lui Moș Nicolae este cunoscută în întreaga lume și provine de la o faptă făcută Sfântul Nicolae în timpul vieții sale. Nicolae, pe atunci episcop de Myra, i-a dat o palmă ereticului Arie, care îndrăznise a huli cele bisericești. Astfel a luat naștere tradiția că celor neascultători Moș Nicolae nu le aduce daruri în ghete ci o nuielușă din ram de măr.

Nuielușa lui Moș Nicolae are însă și un aspect pozitiv. Dacă este pusă în apă și până la Crăciun va înflori, înseamnă că Sfântul l-a iertat. În schimb dacă nu înflorește, atunci supărarea lui Moș Nicolae este mult prea mare.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *