Coliva reprezintă un element foarte important în multe slujbe bisericești. De-a lungul timpului au apărut mai multe superstiții despre colivă, iar potrivit religiei există o explicație pentru ele. Spre exemplu, de ce se leagănă coliva în timpul slujbei? Găsești răspunsul mai jos!
În urmă cu sute de ani coliva însemna toată mâncare ce se pregătea pentru a fi împărțită: fructe, brânză, faguri de miere, etc. Era atunci un cuvânt generic care desemna alimentele care erau oferite de pomană pentru iertare păcatelor celui adormit. Ca mâncare ritualică a fost rânduită în secolul al IV-lea de către Arhiepiscopul Constantinopolului, Euxodie și împăratul Iulian Apostatul.
Rețeta din ziua de azi de colivă provine de la pâinea din grâu curat care se făcea în unele părți ale Transilvaniei: se lua puțin grâu, se pisa, se curăța de coji, apoi se punea la fiert cu puțin apă. După ce era fiert se îndulcea cu miere, se așeza într-o tavă și se împodobea cu nucă.
Citește și – Cum se face coliva. Ingredientul care nu trebuie să lipsească, îi dă un gust aparte
Coliva se leagănă atunci când se cântă „Veșnica pomenire” alături de vin. Farfuria cu colivă se ține în mână de către cei prezenți și se leagănă. Cei care nu pot atinge direct coliva îi ating pe cei din apriliere. Acest fapt simbolizează comunicarea celor rămași în viață cu cel plecat dintre ei și unirea tuturor cu Dumnezeu.
Obiceiul de a legăna coliva, ca parte a jertfei, își găsește referințe și în Vechiul Testament: „Spata ridicată și pieptul legănat să le aducă ei cu grăsime pentru ardere, legănându-le înaintea feței Domnului și să fie acestea perte veșnică pentru tine și împreună cu tine și pentru fiii tăi și pentru fiicele tale, cum a poruncit Domnul lui Moise”.
Citește și – Parastasul de 40 de zile și 1 an. Ce se împarte și ce este bine să duci la biserică
Potrivit religiei, coliva se face și se împarte la ceremonii de înmormântare, la soroacele de pomenire a morților, dar și la sărbătorile mari legate de comemorarea moșilor și a strămoșilor.
O superstiție neașteptată pentru multe persoane este că nu e bine să faci colivă atunci când ai poftă, fără să fie legată de un eveniment bisericesc. Coliva nu se face pentru cei vii. Este un aliment cu semnificații funerare.