Vești bune pentru fanii ”Elixir”, trupă care ani la rând a fost în toate topurile! Celebrele surori Liliana și Manuela Fedorca revin în forță pe scenă, în aceeași formulă, cu noi surprize muzicale. În exclusivitate pentru Ego.ro, Liliana Fedorca ne povestește despre muzică, pasiune pe care nu a abandonat-o niciodată, despre fiul ei, un puști șarmant și ambițios, dar și despre activitatea ei, ca psiholog, domeniu în care activează de zece ani. Speriată de creșterea alarmantă a cazurilor de sinucideri, Liliana Fedorca e de părere că acele situații puteau fi rezolvate, cu ajutor de specialitate: ”Un psiholog îți poate salva viața!”.
Ego.ro: Tu și sora ta, Manuela Fedorca, ați fost în toate topurile, ați cântat și împreună, ați avut și cariere solo. Apoi a urmat o lungă pauză muzicală…
Liliana Fedorca: Da, așa este. A fost o perioadă în care muzica era în centrul vieții noastre, iar noi am trăit-o trup și suflet, la intensitate maximă. Am compus muzică, am scris texte și am cântat exact ceea ce am simțit atunci, de plăcere, pentru mine și pentru toți cei care simțeau ca noi. Între timp, însă, au apărut copiii, maturizarea și nevoia interioară de a evolua în mai multe direcții, iar prioritățile în viață s-au schimbat.
Dar, și acum, muzica face parte din viețile noastre, și, chiar dacă avem și alte preocupări, asta nu înseamnă că suntem în epoca de “după muzică”. Muzica este și va fi o constantă în viețile noastre pentru totdeauna, chiar dacă nu am mai fost prezente în lumina reflectoarelor pentru o perioadă. Nu ne-am retras niciodată, am avut doar o pauză de inspirație. Muzica pe care o compun vine din trăirile mele, din viața mea, este autentică și mă reprezintă. O fac doar atunci când simt și dacă o simt. Cântăm și vom cânta mereu cu bucurie și de plăcere, iar muzica este și va fi mereu în viețile noastre.
Ce părere ai despre noua generație de soliști, despre muzica de azi?
Da, mă bucură să ascult muzica de azi. Este o muzică diversă, sună foarte bine și dacă este scrisă din simțire reușește să transmită emoție. Tehnologia modernă într-adevăr ajută foarte mult actul de creație și oferă artiștilor o libertate de exprimare și de promovare fără precedent. Din acest punct de vedere, ca artiști, trăim cea mai bună epocă din istorie.
Sunt șanse ca trupa ”Elixir” să revină pe scenă, în spectacole mari?
Bineînțeles că da, ne dorim să revenim pe scenă cu o surpriză pentru publicul nostru. Chiar dacă nu pot să-ți dau o dată exactă, așteptați-vă să revenim pe scena oricând. Încă mai cânt, încă mai scriu texte și încă mai compun muzică. Am în pregătire câteva piese, pe care le voi cânta împreună su sora mea, Manuela, în trupa Elixir, pe care abia aștept să le ofer fanilor noștri, care ne-au simțit lipsa în toți acești ani.
Ți-ar plăcea să te întorci și pe micul ecran, cu o emisiune tv?
Da, mi-ar plăcea să realizez o emisiune tv pe teme de psihologie, cu invitați și cu soluții reale pentru problemele reale din viața oamenilor.
Ai absolvit Psihologia, activezi în domeniu. Cum mai sunt românii, după pandemie, scumpiri, plus un război la graniță? Cer ajutorul unui psiholog sau sunt mai reticenți? Americanii au de mulți ani psihologul lor…
De peste 10 ani sunt și psiholog clinician. Am absolvit Facultatea de Psihologie și apoi un master în psihoterapii cognitiv-comportamentale. Poate suna complicat dar, pe scurt, folosind știința și vocația, pe care o am, reușesc împreună cu clienții mei să repar, să corectez și să îmbunătățesc aspecte ce țin de psihicul uman. Ședințele de terapie sunt individualizate, în funcție de problema în cauză și de tipul de client.
Scopul meu, ca psiholog, fiind acela de a deschide calea acestora către o viață mai frumoasă, plină și armonioasă, în ciuda tuturor provocărilor din ce în ce mai multe și mai complexe cu care toți ne confruntăm în zilele noastre. Da, situația globală actuală, cu pandemia, scumpirile și cu războiul din Ucraina, a adus, în viețile noastre, peste problemele de viață de zi cu zi și mai multă nesiguranță și frică pentru ziua de mâine. Mulți oameni absolut normali din punct de vedere psihic se confruntă adesea cu stări de anxietate și de depresie, ce pot avea efecte devastatoare pe termen lung, dacă nu se intervine la timp cu suport psihologic.
Cu toate acestea, am fost plăcut surprinsă să constat că sunt din ce în ce mai mulți români, care într-adevăr realizează că această situație globală le afectează viețile și relațiile de familie sau profesionale, au inteligența de a apela la serviciile de specialitate ale unui psiholog autorizat pentru a depăși cu succes orice nouă provocare. Motivul principal pentru care, din păcate, nu toți românii apelează la serviciile unui psiholog autorizat, atunci când situația o cere, ține, în primul rând, de unele prejudecăți, de tipul “nu sunt nebun, nu mă duc la psiholog” sau “lasă că merge și așa, vorbesc eu cu prietena mea la o cafea și mă sfătuiesc cu ea ce să fac”.
Acest gen de abordare, pe lângă faptul că oferă doar iluzia unei rezolvări pe termen scurt, prezintă și riscul acutizării problemelor cu efecte imprevizibile pentru viitor. Am văzut cu toții, în ultima perioadă, la știri, o creștere anormală a cazurilor de sinucideri, drame care ar fi putut fi evitate, în mare parte, dacă persoanele respective ar fi beneficiat la timp de suportul unui psiholog autorizat. A merge la psiholog nu este un moft. Psihologul îți poate salva viața!
Cum mai stăm cu umorul, după atâtea necazuri? Eram vestiți, ca popor, că știm să facem haz de necaz…
Sigur că umorul face parte din fibra noastră națională și ne este mereu aliat în cele mai dificile momente din viață. După toate prin care am trecut, ca popor, românii nu și-au pierdut simțul umorului și reușesc, cumva, cu succes, să facă haz de necaz, ceea ce din punct de vedere psihologic este un lucru foarte util.
Chiar daca râsul nu ne rezolvă problemele, acesta ne ajută să avem o stare bună, o atitudine pozitivă, constructivă și optimistă, indiferent de situație. Suntem un popor vesel, iubim viața și ne place să trăim și sper să rămânem așa și pe viitor, indiferent de provocările cu care ne vom confrunta.
Se vorbește tot mai des despre hărțuirea sexuală în lumea artistică. Cum ar trebui să reacționeze o actriță în astfel de situații? Să ascundă, să sufere în tăcere?
Probabil că există hărțuire sexuală și în domeniul artistic, la fel ca în toate celelalte domenii. Nu m-am confruntat cu situații de genul ăsta niciodată și nu am o experiență personală să-ți povestesc. Presupunând că nu este o situație de marketing și de PR, pentru a promova un produs/serviciu, cu un scandal sexual, care cu siguranță va vinde, cred că cel mai bine este să nu confundăm niciodată relațiile personale cu cele profesionale. Este mult mai ușor să previi decât să tratezi. O artistă sau chiar și un artist, dacă se află în situația asta, cred că cel mai simplu ar fi să se retragă din zona de vulnerabilitate și să consulte un psiholog, împreună cu care să găsească soluții pentru a depăși această situație.
Ai un băiețel foarte frumos. Ce pasiuni are și cum vezi generația aceasta de adolescenți?
Mulțumesc, da, este frumos. Este un copil bun și inteligent și sunt foarte mândră de el. Este foarte pasionat de tehnologie, gaming, gadgeturi și de tot ce e cu multe fire, leduri, ecrane și butoane, chestii de băieți. De mic, el a încercat toate sporturile, de la șah, tenis, badminton, înot, bicicletă, trotinetă, iar acum e mare fotbalist și jucător de ping-pong. Ca toți copiii din generația lui, este foarte inteligent, are multă personalitate și cu mult mai multă independență decât aveam noi la vârsta lor. Știe exact ce vrea și luptă până în pânzele albe cu argumente pentru ideile lui.
Ții diete, care sunt secretele tale de frumusețe? Cum îți păstrezi silueta?
Nu am secrete. Am încercat câteva, dar mie dietele nu mi se potrivesc. Concluzia mea este că dacă vrei să ai un corp fit trebuie să-ți schimbi complet și definitiv stilul de viață, fără diete frustrante și chinuială degeaba, dar cu o alimentație variată și echilibrată și cu cât mai mult sport. Iar dacă vrei să slăbești, pur și simplu, mănânci mai puțin, elimini total zahărul și pe cât posibil carbohidrații și faci fasting. Somnul, înainte de 12 noaptea, spălatul pe față cu apă cu gheață și masajul pentru corp fac minuni. Cred mult în metodele naturale, simple și verificate de generații, de sute de ani, așa cum făceau bunicile noastre odată.
Cât de important este aspectul fizic? Bărbații se simt atrași la fel de mult și de femeile cu operații estetice?
Sigur că frumusețea este importantă pentru ambele sexe. De aceea, în mod inconștient toată lumea este atrasă de ceea ce subiectiv considerăm a fi frumos. Da, frumusețea se află în ochiul privitorului pentru că fiecare dintre noi avem propriile criterii ce definesc ideea de frumos. Bărbații nu se simt atrași de femeile cu operații estetice, în mod special, ci de femeile care, potrivit criteriilor lor, se apropie de un ideal feminin din mintea lor.
Operațiile estetice doar corectează unele imperfecțiuni fizice, modelând corpul spre un ideal de frumusețe unanim acceptat. Din păcate, utilizarea pe scară largă a intervențiilor estetice a dus la o uniformizare a aspectului femeii moderne, care te face să crezi că azi toate femeile seamănă între ele. Această abordare superficială și uniformă a ideii de frumusețe, care nu ține cont de personalitatea, unicitatea și nici de frumusețea micilor imperfecțiuni fizice ale fiecăruia, va crea permanent pacienți pentru cabinetele de psihologie.
Ce peripeții ai avut, pe scenă sau la filmări, cu Manuela? Cum vă înțelegeați în copilărie? Dar acum? A existat o competiție între voi?
Când aveam concerte și cântam live, uneori uitam textele pieselor pe care chiar eu le scrisesem și o puneam pe Manuela în încurcătură pentru că eu improvizam alte texte în direct pe scenă. Ea se uita la mine disperată și apoi încercam cu greu să ne oprim din râs pe scenă.
După spectacol, bineînțeles că ne certam ca apoi să ne împăcăm și să râdem iar. Cam tot așa a decurs relația noastră, din copilărie până astăzi, cu mult râs și multă ceartă, dar fără răutăți și rivalități.
Manuela Fedorca spunea într-un interviu că bărbații sunt buni doar pentru a face copii. Tu ai ai un suflet-pereche? Ai suferit în dragoste?
Chiar dacă în prezent poate suna învechit, eu cred că într-un cuplu armonios relația dintre un bărbat și o femeie trebuie să fie reciprocă și să aibă o temelie solidă, bazată pe respect, prietenie și iubire. Restul sunt detalii. Bineînțeles că am un suflet pereche, așa cum are toată lumea. Important este ca fiecare să aibă curajul să și-l găsească. Da, am suferit în dragoste, dar mi-a trecut.
Un gând bun pentru cititoarele Ego.ro…
În final, doresc să transmit cititoarelor ego.ro să nu uite nicio secundă să fie femei, în adevăratul sens al cuvântului, și să facă totul să aibă o viață cât mai frumoasă, armonioasă și plină pentru că fiecare secundă este unică, irepetabilă. Să vă bucurați și să trăiți la intensitate maximă de viață, așa cum este ea, cu bune și cu rele, iar atunci când simțiți că povara este prea mare sau simțiți că vă doriți mai mult să apelați cu încredere la suportul unui psiholog! Sugestie valabilă și în cazul bărbaților. Vă îmbrățișez, cu drag, Lili Fedorca…