Țara în care trăiesc cei mai fericiți copii din lume. Pe ce loc se află România în acest top

Concluzia este cel puțin surprinzătoare și poate avea drept explicație condițiile de viață precare. Vei fi uimit să afli pe ce loc se situează România
Țara în care trăiesc cei mai fericiți copii din lume. Pe ce loc se află România în acest top

Cu toții ne dorim să avem copii fericiți. Dar ceea ce credem noi că înseamnă fericirea s-ar putea să nu corespundă cu părerea lor. Pe de altă parte, există diferențe și între țări, în ceea ce privește fericirea copiilor. Care este țara în care trăiesc cei mai fericiți copii din lume? Cercetătorii de la Swiss Jacobs Foundation au încercat să facă o „hartă a fericirii”. Ei au discutat cu 53.000 de copii din cincisprezece țări pentru a afla ce părere au despre familiile, drepturile, viața școlară și hobby-urile lor.

Desigur, conceptul de fericire variază de la o persoană la alta. În cazul copiilor nu este diferit. Potrivit studiului, copiii europeni acordă o importanță mai mare fericirii în relațiile personale. Copiii africani alocă această importanță majoră vieții școlare.

Concluzia este cel puțin surprinzătoare și poate avea drept explicație condițiile de viață precare. Este posibil ca lipsa accesului pentru toți copiii la învățământ să facă școala mult mai dorită. Fără îndoială, școala este văzută ca un colac de salvare atunci când alternativa este munca tipică adulților.

Țara în care trăiesc cei mai fericiți copii – Cum arată fericirea pentru copiii din toată lumea

Proiectul Children’s World este un studiu internațional major asupra bunăstării copiilor (ISCWeB), un studiu de cercetare la nivel mondial privind bunăstarea subiectivă a copiilor. Studiul își propune să colecteze date fiabile și reprezentative despre viața copiilor și activitățile lor zilnice. De asemenea, despre utilizarea timpului și, în special, propriile percepții și evaluări asupra bunăstării lor.

Copiii care au fost întrebați, concentrându-se pe viața personală și școlară, au între opt și doisprezece ani. Țările în care au fost efectuate sondajele sunt Algeria, Columbia, Coreea de Sud, Spania, Estonia, Etiopia, Germania, Israel, Nepal, Norvegia, Polonia, România, Africa de Sud, Turcia și Regatul Unit.

Majoritatea copiilor au spus că sunt, în general, fericiți cu viața lor. Cei mai fericiți copii din lume (dintre țările consultate) trăiesc în Turcia (78% se consideră total fericiți), România, Columbia și Coreea de Sud (România se află pe locul 4 privind bunăstarea psihică).

Cel mai mic procent de bunăstare (mai puțin de 5 din 10) a variat de la mai puțin de 2% în România și Columbia până la peste 7% în Coreea de Sud și Africa de Sud (România se află pe locul 34 privind sănătatea fizică, potrivit weforum.org).

Fericirea copiilor, diferită în lume

Pe tema fericirii nu există diferențe între băieți și fete din diferite țări, în general. Diferențele de gen care au apărut în sondaje au fost în ceea ce privește aspectul și încredere în sine. Diferențele au fost notate în Europa și Coreea de Sud. Dar nu și în celelalte țări asiatice din sondaj, Africa și America de Sud, potrivit bebesymas.com.

Micuții din țările nordice europene sunt mai preocupați de aspectul lor. De asemenea, sunt mai timizi decât semenii lor din Africa și America de Sud

În ceea ce privește unitatea familială, 61% dintre tinerii nepalezi locuiesc nu numai cu părinții, ci și cu bunicii, în timp ce doar 10% dintre copiii din Regatul Unit, Estonia și Norvegia sunt în contact permanent cu bunicii lor. De asemenea, cercetarea evidențiază prevalența copiilor care trăiesc în două gospodării diferite în unele țări europene. Mai mult de 10% dintre copiii din Norvegia, Anglia și Estonia, însă e un model rar observat în alte țări în cadrul sondajului.

Estonienii și polonezii petrec mai mult timp făcându-și temele decât englezii și sud-coreenii. În ceea ce privește timpul liber, s-a văzut că copiii din Nepal, Algeria și Africa de Sud își petrec de obicei timpul liber îngrijindu-și frații și rudele. În Israel, Polonia și Norvegia trăiesc cei mai pasionați de sport și exerciții fizice.

77% dintre minorii norvegieni spun că sunt conștienți de drepturile lor. 84% sunt convinși că persoanele în vârstă respectă aceste drepturi, în timp ce doar 36% dintre englezi le cunosc.

Țara în care trăiesc cei mai fericiți copii – Creșterea fericirii copiilor, o provocare

Profesorul Asher Ben-Arieh, unul dintre cercetătorii principali ai studiului și co-președinte al Societății Internaționale de Indicatori ai Copilului, a spus că acest raport este punctul culminant al multor ani de muncă pentru a înțelege mai multe despre părerile copiilor asupra vieții și bunăstării lor.

Concluziile raportului tocmai au fost prezentate la Parlamentul European de la Bruxelles. Acesta este primul raport al fazei actuale a sondajului și vor fi adăugate altele, în studii ce vor mai fi realizate mai târziu.

Scopul proiectului și al sondajului amplu este de a îmbunătăți bunăstarea copiilor prin creșterea gradului de conștientizare a copiilor, a părinților acestora și a comunităților lor, dar și a liderilor de opinie, politicienilor, profesioniștilor și publicului larg.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.1 7 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *