Astăzi vă prezint o delicioasă tartă cu somon afumat, praz și brânză de capră. Poate fi preparată atât pentru cină, cât și pentru pachețelul de școală sau serviciu. Dacă nu vă place gustul puternic al brânzei de capră, brânza o puteți înlocui cu telemea de vacă/oaie sau feta. Tarta va fi gustoasă în orice combinație veți alege.
Crusta tartei este aceiași crustă franțuzească de quiche, din aluat fraged cu unt. Am preparat-o pentru Quiche sau Tartă sărată cu șuncă și cașcaval. Modul de preparare al crustei îl voi explica și in rețeta de astăzi. Nu este nimic complicat doar să urmați atent pașii descriși.
Pentru cantitatea de ingrediente este necesară o formă de tartă cu diametrul de 28 de centimetri.
Aluatul pentru quiche se prepară după metoda coacerii „în orb”. Este o metodă simplă de coacere parțială a aluatului prin care se previne umezirea aluatului la adăugarea umpluturii. Vă voi explica mai jos tehnica de preparare, pas cu pas.
Notă: foarte importantă este temperatura ingredientelor pentru tartă. Acestea trebuie să fie reci, utilizate imediat ce au fost scoase din frigider.
1. La o parte grăsime, unt sau untură, se adaugă două părți făină. Se amestecă repede untul rece, cu făina, gălbenușul și sarea. Se adaugă câte o lingură de apă rece până și se frământă cu mâna până se formează un aluat nisipos. Nu insistați cu frământatul aluatului pentru a nu elibera glutenul din făină. Aluatul pentru tartă nu este un aluat elastic.
2. Din aluatul obținut se modelează o minge, se acoperă cu folie alimentară și se dă la frigider pentru 30 de minute.
3. Se pudrează cu făină suprafața de lucru, se scoate aluatul din frigider și se întinde cu sucitorul, până la o grosime de 1 centimetru.
4. Se întinde aluatul în tava de tartă, se taie marginile și se dă din nou la frigider pentru 15 minute
5.Se încinge cuptorul la 180 de grade
6. Se scoate tava din frigider. Se întinde o foaie de hârtie de copt peste aluat și se adaugă boabe de fasole pe toată suprafața aluatului. Acest procedeu împiedică creșterea aluatului. Personal, nu înțep aluatul cu furculița pentru că se poate scurge sosul din umplutură, greutățile din boabele de fasole sunt suficiente.
7. Se dă tava la cuptor pentru 20 de minute.
1. Se taie mărunt prazul și se călește într-o tigaie cu puțin ulei
2. Într-un bol se bat ouăle cu smântâna lichidă și puțină sare. Atenție la cantitatea de sare, brânza este sărată
3. Se pune în tarta coaptă, mai întâi stratul de praz călit, apoi stratul de somon iar la sfârșit se pune brânza tăiată bucățele
4. Se toarnă compoziția de ouă și smântână peste straturile formate
5. Se dă tarta la cuptorul încins la 200 de grade, pentru 30 de minute sau până când formează o crustă aurie.
6. Se scoate din cuptor ți se lasă 10 minute la răcorit înainte de servire.
Poftă bună!