Săptămânal, fac tarte cu diverse combinații de ingrediente, iar astăzi a venit rândul celei cu spanac și gorgonzola. Ne plac tartele, sunt rapid de făcut și ne salvează atunci când nu știi ce să pui la pachet pentru școală sau birou. De asemenea, tot la rețetele de tartă apelez atunci când vreau să reciclez diverse bucăți de brânză, șuncă sau carne de friptură râmase prin frigider. Nu se aruncă nimic, totul se transformă în tarte delicioase! Vreau să vă dau câteva idei, într-un articol viitor, despre cum putem evita risipa alimentară, transformând o mâncare, pe care nu o mai consumi a doua zi, într-un fel nou de mâncare.
Revenind la rețeta de astăzi, tartă cu spanac și gorgonzola, vă pot spune că este o rețetă ușor de realizat, cu un rezultat pentru care veți primi aplauzele oaspeților. Tarta este compusă crusta de tartă și umplutura de spanac și gorgonzola. Crusta de tartă este aceiași ca la Tartă cu somon afumat și brânză de capră sau Quiche sau tartă sărată cu șuncă, cașcaval și ciuperci.
Cum am precizat și la rețetele anterioare de quiche, pentru a ieși o crustă perfectă de tartă, este necesar să țineți cont de câteva sfaturi de preparare:
– la o parte grăsime ( unt sau untură) se adaugă două părți făină
– este foarte important ca untul și apa folosite să fie reci
– aluatul nu se frământă mult pentru a nu lăsa glutenul să se dezvolte, nu este un aluat elastic
– este important ca aluatul să stea la rece, în două faze: după preparare și după ce este pus în forma de tartă
– pentru coacerea ” în orb” folosește greutățile speciale pentru copt sau orez/boabe de fasole
– aluatul se poate păstra la congelator până la 3 luni
Să trecem la treabă!
1. Într-un robot de bucătărie puneți făina, untul foarte rece, gălbenușul și sarea. Mixați pănă se formează un aluat nisipos.
2. Adăugați apa rece și mixați din nou doar până se leagă aluatul. Nu insistați cu mixatul aluatului.
3. Transferași aluatul pe o folie alimentară, modelați o sferă și îl puneți la frigider pentru 30 de minute.
4. Între timp vă puteți ocupa de umplutură: tocați mărunt ceapa. Într-o tigaie mare, topiți 2 linguri de unt apoi adăugați puțin ulei de măsline.
Puneți ceapa la sotat până devine sticloasă apoi puneți și usturoiul zdrobit. Se adaugă spanacul tocat și se lasă la prăjit până scade.
5. Într-un bol, cu un tel bateți ouăle, smântâna cu sare, piper și nucșoară. Puneți bolul deoparte.
6.Scoateți aluatul din frigider, cu sucitorul îl întindeți până la o grosime de 3 milimetri. Puneți aluatul în tava de copt, apăsați bine până ia forma tăvii
apoi dați din nou la frigider pentru 15 minute.
7. Încingeți cuptorul la 180 de grade.
8. Scoateți tava cu aluat de la frigider, puneți o foaie de copt pe suprafața aluatului peste care pune și boabe de fasole sau orez pentru a împiedica creșterea aluatului la copt. Dați tava la cuptor pentru 15 minute.
9. După cele 15 minute de coacere, îndepărtați foaia de copt și dați din nou la cuptor pentru 5-10 minute sau până crusta devine aurie.
10. Pe crusta de tartă se pune un strat de cașcaval ras, apoi se pune amestecul de spanac cu ceapă și ultimul strat de gorgonzola mărunțită.
11. La final, se toarnă amestecul de ouă și smântână și se dă din nou la cuptor pentru aproximativ 35 de minute.
Tarta cu spanac și gorgonzola se lasă la răcit înainte de porționare.
Spor la gătit!