Simona Halep a fost acuzată oficial de dopaj și riscă până la 4 ani de suspendare. Sportiva are la dispoziție 20 de zile să conteste acuzația, iar între timp, tatăl ei îi ia apărarea. Stere Halep, tatăl Simonei Halep, a reacționat vehement și spune că sportiva este „curată ca lacrima” și nu a făcut nimic greșit.
Pentru Simona Halep a început, oficial, lupta pentru adevăr. În urma testului anti-doping care a ieșit pozitiv, jucătoarea de tenis a fost acum acuzată oficial de dopaj. Începe un proces care, potrivit avocaților, va dura cel puțin 6 luni. Simona a apelat la o echipă de profesioniști pentru a-și pregăti apărarea. Fostul număr 1 mondial vrea să demonstreze că este nevinovată și că nu a luat cu bună știință substanța interzisă.
Simona riscă o suspendare de la 2 la 4 ani, în cazul în care se dovedește că s-a dopat. Dacă recunoaște că a luat voluntar substanța, suspendarea va fi de 3 ani. Acest lucru, cel mai probabil, nu se va întâmpla, iar sportiva a specificat încă de la început că nu a luat voluntar nicio substanță interzisă. Același lucru l-a subliniat și părintele său.
„Indiferent cum, şi 20 de ani să dea, noi suntem curaţi. Simona e curată 100%. Poate să dea şi 100 de ani suspendare. Noi suntem curaţi ca lacrima în faţa Domnului.”, a spus tatăl Simonei Halep, după acuzația de dopaj.
Simona trebuie să dea explicații la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, însă nu se știe deocamdată data la care va fi chemată să se prezinte în fața unui juriu. Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) a transmis că nu va face publică data audierii, ci doar rezultatul final.
„Nu există încă o dată confirmată. Audierea va fi convocată de o organizație independentă, Sports Resolutions, care va decide componența juriului și va confirma detaliile. Nu vom confirma data audierii sau audierilor, dar vom comunica rezultatul final atunci când va fi cunoscut”, a precizat un reprezentant al ITIA, pentru GSP.
Sports Resolutions, agenția care se va ocupa de audierea Simonei Halep, este un for independent de soluționare a litigiilor din sport. Potrivit site-ului propriu, entitatea operează la nivel global, oferind servicii de arbitraj, mediere, tribunal și expertiză, fiind o „alternativă rapidă și eficientă din punct de vedere al costurilor în procesele interne și în litigiile din instanță”.
Până când va primi verdictul, Simona nu poate participa la competiții profesioniste de tenis. Ea va rata, așadar, Australian Open, care se desfășoară în a doua jumătate a lunii ianuarie, la Melbourne. De asemenea, jucătoarea de tenis de 31 de ani ar putea rata și participarea la Roland Garros, turneu pe care l-a câștigat în 2018 și care se desfășoară după jumătatea lunii mai.