În cazul în care vreți să vă oficializați relația în fața ofițerului de stare civilă, va trebui să plătiți o taxă, potrivit noilor schimbări din codul civil. Încasarea taxelor astfel instituite pentru activitatea specifică stării civile se face anticipat la casieria din cadrul Serviciului de Stare Civilă. Este vorba de sediul Casei Căsătoriilor. Iată mai jos cât este taxa pentru cununia civilă în 2023.
Taxa pentru eliberarea certificatelor se achită la momentul solicitării certificatelor la casieria din cadrul Serviciului de Stare Civilă. Iată mai jos un tabel unde puteți afla care sunt sumele pe care trebuie să le plătiți la starea civilă:
Taxa pentru oficierea căsătoriilor în zilele nelucrătoare – 350 lei
Taxa oficierii căsătoriei în afara programului de lucru cu publicul stabilit conform Regulamentului de Organizare și Funcționare al Serviciului de Stare civilă- 150 lei
Taxa pentru oficierea căsătoriei civile într-un alt loc decât sediul de Stare civilă- 1500 lei
Taxele pentru activitatea de stare civilă prevăzute la punctele 1-5 din tabel sunt venituri cu destinaţie specială. Acestea sunt instituite în vederea acoperirii cheltuielilor de organizare şi funcţionare a Serviciului de Stare Civilă.
Pe măsură ce temperaturile scad în sezonul rece, proprietarii de plante de apartament se confruntă adesea cu o întrebare importantă: care dintre plantele lor pot…
Planificarea unui concediu de vară poate fi o adevărată provocare, mai ales când încercăm să găsim echilibrul între buget, preferințele de destinație și disponibilitatea locurilor.…
Iată ce alte taxe trebuie să mai aveți în vedere și care este procedeul de plată
Taxa pentru oficierea căsătoriei în zile nelucrătoare (sâmbătă, duminică şi sărbători legale), se achită la casieria din cadrul Serviciului de Stare civilă.
Taxa pentru oficierea căsătoriei se face în termenul de 10 zile cuprins între data depunerii documentaţiei la Starea Civilă şi data oficierii.
Taxa pentru oficierea în regim de urgenţă a căsătoriei se încasează la solicitarea scurtării termenului de 10 zile prevăzut de Legea nr. 119/1996
Taxa pentru oficierea preferenţială a căsătoriei se solicită doar când programarea este în afara programului de lucru
Taxa pentru schimbarea de nume sau prenume se achită după aprobarea dispoziţiei dată de Consiliul Judeţean
Taxa de timbru se încasează la momentul solicitării certificatelor/extraselor multilingve.
Taxa de urgenţă se aplică numai în cazul în care petentul solicită eliberarea documentului în termen de 24 ore.
Taxa pentru căutare în arhivă şi eliberare copii se aplică în cazul în care se solicită eliberarea duplicatelor de certificate de stare civilă sau adeverinţelor din care să se ateste un fapt sau o situaţie
Constituie contravenţii la regimul actelor de stare civilă următoarele fapte:
nedeclararea naşterii sau decesului în condiţiile şi în termenele prevăzute de lege; ( amenda este de până la 150 de lei)
omiterea declarării, în faţa ofiţerului de stare civilă, a unor date referitoare la starea civilă a persoanelor sau declararea lor în mod inexact; ( amenda este între 100 și 200 de lei)
pierderea sau deteriorarea certificatelor de stare civilă; ( amenda de până la 200 de lei)
neprezentarea certificatelor de stare civilă sau extraselor eliberate de autorităţile străine, ofiţerului de stare civilă de la locul de domiciliu. Asta, pentru transcrierea în registrele de stare civilă în termenul prevăzut în art. 43 alin. (2) din Legea nr. 119/1996. În cazul în care nu se respectă cele precizate anterior, puteți plăti o amendă de până la 200 de lei.