Temperatura la care se păstrează corect brânza. Multe persoane fac greșeala

Află care sunt condițiile optime de păstrare a brânzeturilor, conform nutriționiștilor.
Temperatura la care se păstrează corect brânza. Multe persoane fac greșeala

Brânza este un aliment gustos și versatil ce poate fi consumat fie ca atare, în combinație cu legume sau folosită la diverse rețete. Și deși suntem siguri că știm cum se păstrează corect acest produs lacatat, cu siguranță vom fi surprinși să aflăm că există multe aspecte de care ar trebui să ținem cont atunci când vine vorba de păstrearea corectă a brânzeturilor. Iată, așadar care este temperatura la care trebuie depozitată brânza, conform specialiștilor.

Temperatura la care se păstrează corect brânza

Unul dintre cei mai importanți factori care influențează calitatea brânzei este temperatura de depozitare. Acest lucru are însă în strânsă legătură cu tipul de brânzeturi pe care îl cumpărăm.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a făcut câteva recomandări cu privire la condițiile de păstrare a acestui tip de lacatate. Specialistul ne sfătuiește să nu păstrăm sub nicio formă brânza în folie de plastic, întrucât ”umiditatea crescută determină apariția unui mucegai alb la suprafață care strică gustul și aspectul”. În schimb, ar trebui să folosim ”hârtie cerată sau folie de aluminiu astfel încât brânza să poată respira”.

Citește și: Ce conține, de fapt, brânza de la sibieni care se vinde în piețele din toată România. Falsul este grosolan

În ceea ce privește tipurile de brânzeturi precum parmezanul, mozarella sau cașcavalul, acestea nu ar trebui cumpărate niciodată în pungi gata rase, spune Mihaela Bilic, pentru că ”brânza se oxidează în contact cu aerul”. În schimb, dacă dorim să presărăm brânză peste un anumit preparat, ar trebui să o dăm noi pe răzătoare chiar în momentul gătitului.

”Păstrați brânza în frigider în tăvița pentru legume. Este o zonă în care există un pic de umiditate și evitați ca brânza să se usuce.”, explică nutriționistul într-o postare pe Facebook.

De asemenea, Mihaela Bilic face referire și la o anumită controversă: brânza care a prins mucegai pe deasupra. Potrivit medicului, aceasta nu este nicidecum stricată, așa cum mulți ar fi tentați să creadă, ci nu spune faptul că produsul trece doar printr-un proces de fermentație datorită coloniilor de lactobacili, ceea ce duce la ”apariția mucegaiului “nobil” și la maturarea gustului.”

Cât despre temperatura la care trebuie păstrată brânza, Mihaela Bilic explică:

”Brânza se consumă la temperatura camerei, nu direct din frigider și nici ținută la o temperatură mai mare de 20 °C. Intervalul 14-18 °C este ideal, consistența va fi moale iar aroma și gustul la intensitate maximă. ”

Brânzeturile, recomandate și persoanelor cu intoleranță la lactoză

Totodată, nutriționistul spune că brânza și cașcavalul care prezintă acea crustă specifică pot fi conusmate cu totul, întrucât ”coaja” care se formează este comestibilă. Există însă și o excepție. Nu pot fi consumate acele produse care au crustă făcută din ceară sau plastic.

Citește și: Îngrașă roșiile cu brânză, dacă le mănânci fără pâine? Răspunsul clar al nutriționistului

În cele din urmă, Mihaela Bilic recomandă inclusiv persoanelor care au intoleranță la lactoză să consume brânzeturi, pentru că aceste produse au o cantitate mult mai mică de lactoză față de lapte, ceea ce le face sigure din acest punct de vedere.

”Brânza poate fi consumată și de cei care au intoleranță la lactoză! Lactoza este prezentă mai ales în laptele proaspăt, iar concentrația ei scade pe măsură ce laptele este fermentat. Avem mai puțină lactoză în iaurt și brânză proaspătă și doar urme de lactoză în brânzeturile fermentate și în cașcaval”, explică nutriționistul.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *