Cum prețurile la energie ating cote record, nevoia oamenilor de a reduce cheltuielile este tot mai acută. În acest material îți vom spune cum să economisești la factura de energie electrică prin simplul gest de a seta temperatura apei atunci când bagi hainele la spălat. Consumul mașinii de spălat se va reduce la jumătate.
Având în vedere facturile tot mai mari, cu siguranță ești dornic/ă să știi cum poți să reduci cheltuielile de final de lună. Prețul energiei electrice nu a încetat să atingă maxime istorice luni la rând, prețurile gazelor pe piețe și ale drepturilor de emisie de dioxid de carbon (CO2), fiind, de asemenea, în creștere vertiginoasă. La creșterea pieței de energie electrică contribuie, bineînțeles, și războiul Rusia-Ucraina, dar și posibilul impact asupra prețului bunurilor.
„Asistăm la cea mai mare creștere de la an la an a prețului energiei electrice din ultimii ani“, avertiza Organizația Consumatorilor și Utilizatorilor (OCU), într-un raport despre posibilele repercusiuni ale conflictului din Ucraina asupra facturii, la începutul anului.
Prin urmare, este mai mult decât normal să ne întrebăm cum să consumăm mai puțină energie electrică. Din fericire, există mai multe lucruri pe care le putem face pentru a reduce această cheltuială, inclusiv utilizarea mai inteligentă a aparatelor casnice.
Cu scopul de a-i ajuta pe oameni să plătească facturi mai mici, organizația a publicat o serie de sfaturi despre cum să economisești folosind mai bine aparatele, iar unul dintre cele mai interesante are legătură cu mașina de spălat. Acest dispozitiv, pe care unii dintre noi îl folosesc mai mult de o dată pe săptămână, este al doilea cel mai mare consumator de energie, după frigider.
Recomandările generale pentru a reduce cheltuielile ca urmare a utilizării mașinii de spălat vizează folosirea programelor scurte și spălarea cu apă rece a hainelor, deoarece 80% din cheltuială provine din încălzirea apei. OCU ne învață la câte grade trebuie să setăm mașina pentru a reduce consumul la mai bine de jumătate: „Spălați rufele la 40ºC în loc de 60ºC pentru a economisi până la 55% energie“.
Ulterior, hainele trebuie uscate la aer, atunci când este posibil. Dacă sunt băgate în uscător, obiectele vestimentare trebuie să fie scurse bine și scoase ușor umede, pentru a economisi energie la călcat.