Turiștii care aleg să își petreacă vacanța pe litoralul românesc iau în calcul toate detaliile pentru a avea parte de un concediu reușit. Cazarea, mâncarea, dar și vremea frumoasă și apa caldă contribuie la o vacanță perfectă. Care este temperatura Mării Negre în august 2023 și ce fenomen apare în fiecare an pe litoral.
Luna august este, în fiecare an, cea mai aglomerată pe litoralul românesc. Mulți români își planifică vacanțele în această lună, pentru că temperaturile sunt ridicate și apa mării este mai caldă în general în ultima lună de vară. În mod normal, apa se încălzește mai greu decât atmosfera. Din acest motiv abia în luna august ajunge la cele mai ridicate temperaturi, chiar dacă atmosfera este caniculară încă din iulie.
Citește și: Ce este fenomenul „upwelling”. Specialiștii au explicat ce se întâmplă în aceste zile cu apa Mării Negre
Turiștii care au ajuns la mare în această perioadă au avut parte însă de o surpriză neplăcută. În fiecare an, apare un fenomen care face ca apa Mării Negre să fie mai rece decât ne-am aștepta. Dacă în mod normal, în luna august, temperatura apei se încadrează între 22 și 28 de grade Celsius, la începutul acestei luni apa Mării Negre nu a depășit 20 de grade. Mai mult, în unele zile a coborât chiar la 14-16 grade, iar turiștii nu au putut face baie.
Apa rece a mării în luna august este un fenomen pe cât de ciudat, pe atât de comun. El apare în fiecare an, explică specialiștii, doar că în 2023 ține mai mult decât de obicei.
Fenomenul care face ca apa mării să aibă chiar și sub 20 de grade se numește up-welling și are legătură cu vântul. Atunci când vântul bate dinspre vest și sud-vest, apa de la mal este dusă în larg și iese la suprafața apa din adâncime, care este mai rece. În trecut, acest fenomen dura doar câteva zile, după care apa se încălzea la loc. În 2023 însă, a durat mai mult, iar experții spun că are legătură cu schimbările climatice.
Citește și: Locul în care să ascunzi lucrurile de valoare când stai la plajă. Trucul genial îi păcălește pe hoți
”Fenomenul se numește up-welling și apare în momentul în care bate vântul dinspre uscat spre larg, așa cum este acum. În momentul respectiv, apa caldă, de la suprafața mării, e împinsă spre larg și înlocuită cu apa din adâncimi mari, care este rece. Imaginați-vă niște scări rulante: ce e sus pleacă și vine ce e dedesubt. Fenomenul nu este unul anormal, se petrece de mulți ani pe litoralul nostru, inclusiv vara”, a explicat Adrian Stănică, directorul general al Institutului Național de Geologie și Geoecologie Marină din România, potrivit G4Media.
În general, pe parcursul unui an, sunt 118 zile bune pentru înot în stațiunile de pe litoralul românesc. Sezonul estival începe în luna iunie și se termină în septembrie sau chiar octombrie. Temperatura medie anuală a apei mării este de 15 grade Celsius. Iarna, apa mării are o temperatură de aproximativ 7 grade, urmând ca aceasta să crească pe măsură ce vremea se încălzește. Primăvara temperatura apei atinge 11 grade. Vara sunt în jur de 24 de grade, iar din luna octombrie, apa se răcește. Toamna, temperatura acesteia ajunge la aproximativ 18 grade.