Temperatura optimă în fiecare cameră. Sezonul rece bate la ușă. Deja termomentrele afișează temperaturi de iarnă, iar frigul a început să se simtă și în case. Cei care au centrale își pot seta singuri temperatura dorită în locuință. Dar mulți se întreabă care este, de fapt, valoarea optimă. Iată răspunsul.
Pentru mulți, găsirea temperaturii ideale, într-un anumit moment al zile, în anumite părți ale imobilului poate fi o misiune extrem de dificilă. Dacă ai termostat la centrală, cu sigurană ai fost pus în diferite situații când în locuiță era ori prea cald, deși temperatura setată nu era foarte mare, ori prea frig.
Studiile din ultimii ani au dezvăluit însă care este temperatura ambientală ideală. Cercetătorii au descoperit că umiditatea joacă un rol foarte important, deoarece gradele se schimbă odată cu nivelul acesteia. Spre exemplu, persoana care se află într-o încăpere unde nivelul umidității este mai ridicat se va simți confortabil, chiar și temperaturi mai scăzute.
Așadar, cu cât nivelul umidității este mai scăzut, cu atât căldura din încăpere ar trebui să fie mai mare. Însă pentru a-ți proteja sănătatea, valoarea umidității trebuie să fie cuprinsă între 40% și 60%.
Cu toate acestea, se pare că fiecare dintre noi avem opinii diferite în ceea ce privește temperatura ideală din locuință. Majoritatea susține că valoarea optimă a temperaturii trebuie să fie cuprinsă între 20 și 25 de grade Celsius. Bineînțeles, în funcție de sezon și de zona unde este situată locuința.
De exemplu, în timpul iernii, temperatura optimă este de 21 de grade Celsius, iar în timpul verii, unele persoane preferă să stea la 20 de grade Celsius.
Dar iată care sunt temperaturile optime pentru fiecare cameră în parte:
Valorile de mai sus sunt standard pentru persoanele care active care sunt acasă. Însă atunci când locuința este goală, iar membrii familiei sunt plecați, temperatura ar trebui să scadă. Astfel, într-o casă nelocuită, temperatura nu ar trebui să scadă sub 10-15 grade Celsius în sezonul rece.
Motivul este simplu: conductele trebuie să fie protejate astfel încât atunci când centrala este repornită după o pauză să funcționeze normal.
Termostatul ambiental este foarte important pentru încălzirea optimă a locuinței. În plus, dispozitivul îți poate salva și portofelul. Acesta reduce consumul de gaz chiar și cu 30%, față de situația în care centrala funcționează fără un astfel de device.
Există două tipuri de termostat: cele cu fir și cele wireless. Indiferent de modelul pe care îl ai este important să știi în ce cameră să ții acest dispozitiv astfel încât să ai un confort optim, iar centrala să aibă un randament ridicat.
Așadar, este important ca termostatul să fie amplasat în camera unde îți petreci cel mai mult timp și unde, de o bicei, este mai cald. Dacă pui termostatul într-o încăpere mai răcoroasă, acesta va înregistra o temperatură mai scăzută și automat centrala va funcționa mai mult pentru a o încălzi.
Citește și: „Trucul care te ajută să faci economie uriașă la gaze iarna. Ce trebuie să pui în spatele tuturor caloriferelor din casă”