În curând o să înceapă sezonul nunților, astfel că foarte mulți miri s-au ocupat de organizarea unui eveniment pe care o să îl țină minte toată viața. Mădălina Oancea, wedding planner, ne-a oferit, în exclusivitate cu Ego.ro, tendințe decor nuntă 2022. Viitoarele mirese o să afle informații inedite!
Mirii pot să recurgă la un organizator de evenimente pentru a avea parte de tot sprijinul necesar. Mădălina Oancea ne-a oferit sfaturi, în calitate de specialist, punctând că anul acesta o să fie aglomerat din punct de vedere al nunților. De asemenea, ea ne-a vorbit despre aranjamentele florale, evenimentele în aer liber, dar și cele organizate într-un local.
Cum ne pregătim pentru nuntă în 2022? Ce ar trebui să știe o viitoare mireasă?
Mădălina Oancea: După o perioadă de doi ani în care, pe lângă celelalte industrii, și cea a organizării de evenimente a avut de suferit, aș spune că ar fi bine să ne pregătim pentru nunta în 2022 cu răbdare și cu atenție, pentru că, după o atât de lungă așteptare, mulți viitori miri ar fi tentați să ia decizii pripite și poate neatent gândite, doar ca să își vadă evenimentul realizat.
În urma pandemiei și, iată, a contextului geo-politic actual, costurile pentru materia primă, carburanți și servicii au crescut, astfel că o viitoare mireasă ar trebui să știe că, dacă evenimentul a fost amânat de anii trecuți pe acest an, bugetul ar trebui regândit, iar dacă procesul de organizare este început recent, va trebui să se aștepte la costuri puțin mai ridicate decât probabil știa, din considerentele anterior menționate.
Ce greșeli fac persoanele care se căsătoresc atunci când vine vorba despre organizarea nunții?
Mădălina Oancea: Probabil că, dacă nu apelează la un organizator de evenimente care cunoaște foarte bine piața și știe exact să îi îndrume și ce să le ofere, aș spune că o greșeală ar fi neprospectarea atentă a pieței de servicii și produse, fapt care poate duce la dezamăgiri, mai ales când vine vorba de un eveniment pe care multe dintre domnișoare îl visează și și-l imaginează ani întregi. De multe ori, de exemplu, sunt încântați viitorii miri de prețuri foarte reduse, fără să ia în considerare faptul că acest lucru vine la pachet și cu o calitate mult mai slabă, de multe ori, astfel, nu primesc ceea ce li se promite.
Există anumite tendințe în 2022 de care ar trebui să ținem cont?
Mădălina Oancea: Eu nu sunt adepta tendințelor de care trebuie să ții cont. Din punctul meu de vedere, ar fi bine să ții cont de ele doar dacă te reprezintă într-un fel sau altul sau te regăsești în ele, ceea ce e foarte bine dacă se întâmplă. În caz contrar, aș spune că acest eveniment, nunta ta, ar trebui să spună lucruri despre tine și partenerul tău. Iar cum fiecare cuplu este unic în felul său, și imaginea de ansamblu a evenimentului ar trebui să fie asemenea. Lucru care, din fericire, văd că se întâmplă tot mai des, viitorii miri preferă evenimentele la care să își vadă amprenta personala pusă, evenimentele autentice.
Ce sfaturi ai, în calitate de specialist, pentru o nuntă de vis?
Mădălina Oancea: Să fie lăsat procesul organizării în seama unui organizator de evenimente. Acesta are experiența necesară pentru a oferi viitorilor miri ceea ce îi reprezintă fără să le încarce astfel bugetul. Și ei să se bucure în felul acesta de ziua cea mare fără niciun fel de factori de stres… Să le rămână lor doar emoțiile pure și sincere ale schimbării de drum în viață.
Piața acestei industrii, de organizare de evenimente, poate fi copleșitoare. Pentru ca serviciile ofertate sunt foarte diverse. Iar dacă nu știi încotro să mergi și ce anume să alegi, o nuntă pe care o dorești de vis poate avea multe lacune. La fel, în ziua respectivă, ar fi de preferat ca viitorii miri să nu poarte grija programului, a plaților, a servirii. Pentru că este o zi unică în viață, în cadrul căreia trebuie să profite de fiecare secunda. Dacă pot delega aceste lucruri, va ajuta mult.
Dar nunta de vis poate fi un concept relativ, poate să însemne și ceva foarte intim și la care preferă lucreze singuri, astfel că, în acest caz, sfatul meu grosso modo ar fi să abordeze procesul de planificare cu calm, atenție, să își acorde timp în acest sens, să caute informații și păreri reale, să ceară furnizorilor la care apelează contacte alte altor cupluri cu care au lucrat, să întrebe orice simt nevoia să întrebe și, mai ales, să își stabilească un buget.
Cât de aglomerat o să fie sezonul de nunți în acest an? Crezi că persoanele care s-au decis mai târziu cu privire la acest eveniment pot să mai găsească o locație?
Mădălina Oancea: Se anunță a fi un sezon foarte solicitat, pentru că mulți dintre viitorii miri și-au amânat evenimentele din cauza restricțiilor generate de pandemie, evenimente care vin alături de cele care oricum au fost plănuite pentru 2022. Sigur că se găsesc soluții inclusiv pentru cei care s-au decis mai târziu că își doresc acest lucru, însă va fi nevoie de mai multă răbdare pentru a căuta locațiile disponibile sau pot apela la zilele de vineri și duminică – sunt șanse semnificativ mai mari să găsească disponibilități în aceste zile ale săptămânii.
Consideri că există o anumită tendință către o tematică specifică în acest an?
Mădălina Oancea: Cum spuneam, viitorii miri își doresc tot mai mult evenimente personalizate. Astfel că cererea pentru nunți tematice – și sunt foarte multe idei aici, în funcție de povestea lor, de hobby-uri, de preferințe – este în creștere. Iar diversitatea serviciilor de pe piață ajută mult în acest sens. O tematică pe care aș putea spune că am observat-o des în preferințe este cea de eveniment în natură. Astfel că din ce în ce mai mulți viitori miri caută cadrul natural, petrecerile outdoor, designul minimalist. Cu alte cuvinte, tendința este către evenimente originale, cu un concept unic, implementat într-un mod distractiv și deloc banal.
Sunt la mare căutare nunțile mari sau românii preferă în 2022 o ceremonie restrânsă?
Mădălina Oancea: Aș îndrăzni să spun că anul 2022 nu mai este anul micro evenimentelor, pentru că văd liste de invitați din ce în ce mai lungi. Bineînțeles că apreciez și îmi plac foarte mult și evenimentele mici, intime, iar ele au fost câțiva ani în topul preferințelor. Însă acum se pare că preferințele s-au schimbat ușor. Oamenii simt nevoia să petreacă, să socializeze, după o perioadă destul de lungă în care au fost privați de aceste lucruri.
Ce recomanzi: o nuntă în aer liber sau într-un local?
Mădălina Oancea: Ambele variante au avantaje și dezavantaje. Eu recomand ceea ce îi face fericiți pe viitorii miri, pentru că, în rest, oricare variantă poate fi de vis. O nuntă într-o locație clasică are avantajul siguranței și gradului de confort sporit. Însă te restricționează în ceea ce privește designul evenimentului. O nuntă în aer liber îți oferă mult mai multe posibilități de design personalizat. Și ce alt designer de eveniment mai priceput avem decât natura și un apus superb de vară?
Însă acest tip de eveniment, outdoor, deși nu pare, presupune un proces de organizare mult mai anevoios decât cel într-o locație clasică. Pentru că, pe lângă aspectul estetic al evenimentului, trebuie să gândești și aspectul practic. Întrucât pentru a avea un eveniment de succes trebuie să asiguri un grad de confort. Iar acest lucru ridică inclusiv costurile, dar și efortul unui staff care trebuie să fie foarte bine pregătit.
O nuntă poate să fie organizată doar de mire și mireasă sau este necesar să apelăm la un specialist?
Mădălina Oancea: Depinde ce îți dorești și de cât timp liber dispui pentru organizare. Evident că alegerea colaborării cu un specialist are indiscutabile avantaje. Acelea că el cunoaște foarte bine piața, știe exact ce decizii să ia în momente cheie/critice în funcție de experiență, s-a mai întâlnit cu situații de-a lungul carierei. Și știe cum să le abordeze, te poate scuti de investiții inutile sau greșit făcute. Îți preia grija contractelor și a bugetului, îți oferă liniște și siguranță în special în ziua respectivă. Pentru că se ocupă de flow-ul evenimentului și de întregul staff, iar lista poate continua.
Însă, bineînțeles, o nuntă poate fi organizată și de miri singuri, dacă își alocă timpul necesar pentru o informare temeinică. Dacă au răbdarea necesară pentru a discuta cu, poate, zeci de oameni în paralel, dacă sunt persoane organizate din fire, dacă jobul le permite să fie prezenți realmente în acest proces etc.
Ce se caută, în acest an, florile naturale sau cele artificiale pentru aranjamentele florale? Tu ce ai recomanda?
Mădălina Oancea: Personal și profesional vorbind, nu sunt adepta designului cu flori artificiale. Și întâmplarea face că nu am primit astfel de cereri nici în anii trecuți, nici anul acesta. Așadar, se caută în continuare florile naturale, cel puțin aceasta este tendința pe care o observ eu. Însă, depinde de convingerile fiecăruia, de preferințe. Nu aș putea refuza o astfel de solicitare fermă dacă un viitor client mi-ar propune asta.