Mihaela Bilic, medic nutriționist, a postat recent pe rețelele de socializare o explicație detaliată despre cum funcționează termoreglarea corpului uman și ce factori interni și externi contribuie la menținerea unei temperaturi constante de 37°C. Ea a explicat în mod clar și simplu mecanismele complexe care stau la baza acestui proces și a oferit sfaturi utile pentru a ne ajuta să gestionăm mai bine senzația de frig sau de căldură.
Mihaela Bilic începe prin a sublinia un aspect surprinzător: gradul de încălzire al corpului depinde mai puțin de factorii externi și mult mai mult de mecanismele interne extrem de precise ale corpului. Acestea sunt reglate cu o eroare de doar câteva zecimi de grad și sunt esențiale pentru menținerea unei temperaturi constante. În mod normal, temperatura corpului uman este de 37°C, cu o variație de aproximativ +/- 0,5 grade.
„Temperatura organismului este o constantă cu valoarea de 37°C +/- 0,5 grade. Mecanismele de termoreglare sunt bazate pe hormoni și sunt determinate metabolic”, explică Mihaela Bilic.
Termoreglarea este un proces extrem de sofisticat, bazat pe o serie de reacții biologice care se auto-reglează pentru a preveni creșterea prea mare sau scăderea prea mică a temperaturii corpului. Aceste mecanisme sunt importante pentru sănătatea noastră, iar organismul se adaptează constant la condițiile de mediu pentru a menține temperatura optimă.
Un aspect esențial al termoreglării este rolul circulației sanguine și al transpirației. Atunci când temperaturile exterioare sunt ridicate, corpul nostru răspunde prin intensificarea transpirației.
„Când afară e cald, prevenim creșterea temperaturii interne prin accentuarea transpirației. Odată cu apa, se pierde și căldură, astfel încât ne răcorim”, spune Mihaela Bilic.
Pe de altă parte, atunci când afară este frig, corpul reduce circulația sanguină la nivelul pielii pentru a conserva căldura internă.
„Când afară e frig, circulația din piele se reduce pentru a preveni pierderea de căldură prin sânge”, explică ea.
Cu toate acestea, Mihaela Bilic atrage atenția asupra unei posibile disfuncționalități în acest sistem. Dacă circulația sanguină nu funcționează corespunzător, corpul nostru poate întâmpina dificultăți în menținerea unei temperaturi constante. De exemplu, unii oameni se confruntă cu mâini și picioare reci constant, indiferent de vremea exterioară.
„Acest sistem de termoreglare poate fi dezechilibrat sau afectat de o circulație defectuoasă… și atunci ne trezim cu mâini și picioare reci tot timpul anului, indiferent de vreme,” avertizează medicul nutriționist.
Pentru a rezolva această problemă, Mihaela Bilic recomandă câteva soluții simple. În primul rând, „multă mișcare” este esențială. Activitatea fizică ajută la accelerarea circulației sanguine și deschiderea capilarelor. Mișcarea activă determină corpul să își regleze temperatura și să asigure o circulație sanguină optimă, prevenind astfel senzația de frig persistent.
De asemenea, alimentația joacă un rol important în stimularea termoreglării. Nutriționista sugerează consumul de alimente cu efect vasodilatator, care ajută la îmbunătățirea circulației sanguine și la încălzirea corpului.
„Tot ce e iute, picant și condimentat poate fi un aliat al organismului în astfel de situații”, spune ea.
Alimente precum ardeiul iute sau alte condimente picante, pot stimula vasele de sânge, îmbunătățind circulația și încălzind corpul. În plus, un „strop de alcool” poate, de asemenea, să contribuie la dilatarea vaselor sanguine, având un efect temporar de încălzire.