Testul care îți arată dacă ouăle cumpărate sunt proaspete. Modul simplu care te ajută să îți dai seama

Nu trebuie să le spargi pentru a vedea dacă sunt bune
Testul care îți arată dacă ouăle cumpărate sunt proaspete. Modul simplu care te ajută să îți dai seama

Atunci când cumperi ouă din comerț poți verifica foarte ușor când acestea expiră doar citind data de pe ambalaj. Ce faci însă când nu mai ai ambalajul și nu mai ții minte de cât timp le ții în frigider? Există un truc foarte simplu.

Cum să îți dai seama dacă ouăle mai sunt proaspete sau nu

Ouăle proaspete poți fi păstrate în frigider între tri și cinci săptămâni dacă stau la o temperatură de cel mult patru grade. E bine totuși să le verifici înainte de a le consuma dacă știi că le ai de ceva timp în frigider. Specialiștii spun că din cauza consumului de ouă stricate oamenii se pot confrunta cu probleme serioase de sănătate, cum ar fi o toxiinfecție alimentară.

Dacă nu ești sigur de prospețimea ouălor, există un truc foarte simplu care te ajută să îți dai seama daca mai sunt bune pentru consum fără să le spargi.

Testul cu paharul. Cum vezi rapid dacă un ou e proaspăt

Este nevoie doar să pui oul într-un pahar cu apă. Dacă acesta se scufundă și cade pe o parte înseamnă că oul este proaspăt. Dacă în schimb, oul plutește înseamnă că este stricat și trebuie să îl arunci imediat.

Cum funcționează acest truc? Are legătură cu umezeala care se evaporă prin coajă odată cu trecerea timpului. Pe măsură ce umezeala scade și aerul în interiorul coajei crește, așadar dacă oul plutește înseamnă că este vechi.

O altă metodă pentru a verifica prospețimea unui eu este să îl agiți lângă ureche. Dacă auzi unul similar cu cel pe care îl face apa când agiți o sticlă, înseamnă că este stricat și trebuie dus imediat la gunoi.

Dacă vrei să păstrezi ouăle cât mai mult timp folosește următorul truc: înfășoară fiecare ou în folie de plastic, apoi depozitează-le în frigider la temperatură scăzută. Astfel vor avea o valabilitate mai mare.

Citește și – De ce să pui suc de lămâie în apa în care fierbi ouăle. Trucul te va surprinde total

Cât rezistă ouăle de țară în frigider

În cazul ouălor de țară se aplică aceeași regulă ca și în cazul ouălor din comerț. Ținute la frigider, la o temperatură de 4 grade Celsius, ouăle de țară pot fi păstrate între 10 și 20 de zile. Toate acestea cu condiția ca temperatura să fie constantă, iar umiditatea să n ufie mai mare de 85%.

Este foarte important ca atunci când cumperi ouă să te asiguri că nu sunt sparte. În această situație ouăle pot fi contaminate.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Manfred Spendier, soțul Ancăi Dumitra din Las Fierbinți
10 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *