Tocănița de post cu mămăliguță este un preparat ideal pentru persoanele care vor să se abțină în această perioadă la alimentele de origine animală. În plus, acest fel de mâncare este unul foarte sănătos, deoarece conține în mare parte legume care oferă organismului vitaminele și mineralele necesare. Așadar, dacă ești în căutarea unei rețete delicioase de post, nu ezita să încerci acest preparat. Cu siguranță vei fi impresionat de gustul său.
Am intrat în perioada Postului Mare, așa că cei mai mulți dintre credincioși caută alternative sănătoase și gustoase la mâncărurile așa-numite „de dulce”, pentru a putea ține întreaga perioadă de post de 48 de zile până la Paști.
Postul Paștelui este cel mai lung post de peste an, dar și cel mai greu, deoarece sunt mai puține zile cu dezlegare la pește. Astfel, conform calendarului ortodox, pe parcursul postului, se poate mânca pește în doar două zile: pe 25 martie, de Buna Vestire, dar și pe 9 aprilie, atunci când sărbătorim Intrarea Domnului în Ierusalim.
Pentru tocănița de ciuperci de post ai nevoie de următoarele ingrediente:
Primul pas: începem cu tocatul cepei mărunt, după care o sotăm în cele două linguri de ulei, la foc mic, timp de 4-5 minute. Apoi adaugă ardeiul tocat și morcovul ras.
Amestecăm bine ingredientele timp de un minut, iar apoi se adaugă ciupercile tăiate felii. Turnăm apoi o cană cu apă (250 ml). Pune capacul pe tigaie și las-o la foc mediu-mic timp de 20 de minute. Nu uita să mesteci din când în când.
Când ciupercile și-au schimbat culoarea, lasă tocănița să scadă, apoi adaugă sarea și piperul. Ulterior adaugă și roșiile tăiate cuburi. Amestecă tocănița și mai las-o la foc timp de 5-10 minue. La final, presară deasupra tocăniței mărar din belșug.
Servește tocănița de ciuperci cu mămăliguță proaspăt preparată și cu ardei iute.
Mămăliga este unul dintre cele mai simple preparate. Însă chiar și pentru un peparat banal precum acesta este nevoie să cunoști câteva secrete pentru a ieși delicioasă și cu o textură cremoasă.
Pentru o mămăligă cu adevărat gustoasă, simplu și rapid de preparat, poți încerca rețeta de mai jos.
Pune apa la fiert împreună cu sarea și untul. Pentru a obține o mămăligă moale, raportul de mălai trebuie să fie de 1/5, în timp ce pentru o mămăligă mai fermă cantitatea de mălai trebuie să fie o treime din cantitatea de apă. Foarte important: mălaiul se adaugă în ploaie.
Citește și: Ce mănâncă, de fapt, măicuțele de la mănăstire în postul Paștelui. Alimentele care nu lipsesc de la masă
În timp ce adaugi mălaiul, amestecă bine cu un tel sau cu o lingură de lemn. Lasă mămăliga să fiarbă la foc mic, timp în care amesteci din când în când. Atunci când mălaiul a fiert și mămăliga a ajuns la consistența dorită, poți opri focul.
Poftă bună!
Citește și: „Ce trebuie să presari în apa în care fierbi mămăliga. Regula de aur ca să iasă perfectă și cremoasă”