Tocăniță de ciuperci de post cu mămăliguţă. Rețeta delicioasă pe care trebuie să o încerci, este ușor de preparat

Se face repede și este foarte sățioasă

Scris de: Daoud Andra

28 Feb. 2023

Tocăniță de ciuperci de post cu mămăliguţă. Rețeta delicioasă pe care trebuie să o încerci, este ușor de preparat

În perioada postului, mâncărurile simple, pe bază de legume, sunt cele mai gustoase și mai ușor de făcut. Pentru un prânz rapid sau o cină delicioasă, poți opta pentru o tocăniță de ciuperci de post cu mămăliguță. Aceste legume sunt o sursă excelentă de proteine vegetale, iar în combinație cu mămăliga formează o masă completă din punct de vedere nutrițional.

Rețetă de tocăniță de ciuperci de post cu mămăliguță

Ciupercile sunt unele dintre legumele cele mai bogate în proteine. Le putem consuma tot timpul anului, în diverse rețete și combinații, dar sunt excelente mai ales în perioada postului. Poți prepara o tocăniță rapidă de ciuperci cu legume, pe care să o servești alături de mămăliguță. Ai nevoie de câteva ingrediente la îndemână, pentru a obține o mâncare delicioasă și plină de nutrienți.

Citește și: Postul Paștelui 2023. Cât durează de fapt și de ce este considerat cel mai dificil post pentru credincioși. Tradiții, obiceiuri și superstiții

Ingrediente:

  • 500 g ciuperci
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 ardei kapia
  • 300 ml bulion sau suc de roșii
  • 50 ml ulei
  • sare
  • piper
  • 2 căței de usturoi
  • verdeață proaspătă

Pentru mămăligă:

  • 1 litru apă
  • 1 linguriță sare
  • un cub de unt
  • 300-350 g mălai

Citește și: Cea mai bună salată orientală de post. Cât se lasă cartofii la fiert. Secretul care o face foarte gustoasă

Mod de preparare:

Pentru această rețetă se pot folosi orice fel de ciuperci. Spală bine ciupercile și curăță-le, dacă este cazul. Toacă mărunt ceapa, morcovul și ardeiul și pune-le la călit într-o cratiță cu ulei. Adaugă un praf de sare și unul de piper și lasă pe foc câteva minute, timp în care feliezi ciupercile.

Adaugă ciupercile peste legumele din tigaie, amestecă bine totul, pune un capac și lasă totul să fiarbă înăbușit. Nu este nevoie să pui apă pentru că ciupercile își vor lăsa ele apă suficientă, cât să fiarbă înăbușit, dacă ai adăugat sare.

Citește și: Ardei umpluți de post, rețeta mănăstirească. Ingredientul pe care trebuie neapărat să-l adaugi pentru un gust de senzație

Când ciupercile și celelalte legume sunt aproape gătite, se adaugă sosul de roșii și se amestecă. Poți folosi și roșii proaspete, decojite și tăiate cubulețe. Amestecă bine și lasă să mai fiarbă totul împreună încă 5 minute. La final adaugă usturoiul pisat și verdeața tocată mărunt și oprește focul.

Pentru a face mămăliga, pune apa la fiert împreună cu sarea și untul. Pentru a obține o mămăligă moale, raportul de mălai trebuie să fie de 1/5, în timp ce pentru o mămăligă mai fermă cantitatea de mălai trebuie să fie o treime din cantitatea de apă.

Citește și: Ce mănâncă, de fapt, măicuțele de la mănăstire în postul Paștelui. Alimentele care nu lipsesc de la masă

După ce ai adăugat mălaiul, amestecă bine cu un tel sau cu o lingură de lemn. Lasă mămăliga să fiarbă la foc mic, timp în care amesteci din când în când. Atunci când mălaiul a fiert și mămăliga a ajuns la consistența dorită, poți opri focul. Servește tocănița de post de ciuperci cu mămăligă caldă.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.8 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *